René Descartes

Introduktion

René Descartes (1596-1650) var en fransk filosof, som er kendt for sine bidrag til både erkendelsesteorien og matematikken. Descartes opfattes som grundlæggeren af den moderne rationalisme, fordi hans filosofi anvender fornuften som et centralt redskab, mens han samtidig er skeptisk overfor, hvorvidt vi nødvendigvis kan stole på sanserne.

Descartes har i det hele taget haft stor betydning for udviklingen af den moderne filosofi, fordi hans grundige, analytiske tilgang til filosofiske spørgsmål senere blev efterlignet af tænkere på tværs af både filosofiske og videnskabelige discipliner. Den dag i dag er mange mennesker bekendte med Descartes’ mest berømte konklusion “Jeg tænker, derfor er jeg”, selvom de måske ikke kender detaljerne i hans filosofi.   

Descartes’ meditationer

Descartes’ mest berømte værk Meditationer over den første filosofi (1641) giver en god illustration af hans filosofiske metode.

I meditationerne prøver Descartes at nå ind til selve kernen af sin viden ved i første omgang at forsøge at betvivle alt det, som han ikke kan være fuldstændig sikker på. Det er altså en slags omvendt proces, hvor han starter med at gennemgå alle sine eksisterende overbevisninger for at overveje, om de eventuelt kunne være falske. Og hvis der ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind