Hesiod

Hesiod var en græsk bonde og digter, der levede i Boiotien i Grækenland i 600-tallet, dvs. i arkaisk tid. Han er kendt for at have digtet eposserne Theogonien og Værker og dage, der fortæller mange af de centrale græske urmyter.

Sammenligning med Homers eposser

Hesiods eposser adskiller sig lidt fra Homers eposser, Iliaden og Odysseen. De indeholder ikke én lang, sammenhængende fortælling, men er en mere løs samling af myter og belæringer. De har heller ingen lange, dramatiske kampscener som hos Homer, og de handler ikke meget om krig.

Der er dog også ligheder med Homer. Hesiods eposser har samme metrik (daktylisk heksameter), en musepåkaldelse og mange af de samme sproglige virkemidler som hos Homer.

Theogonien og Værker og dage

Hesiods eposser, Theogonien og Værker og dage, fortæller myterne om verdens og gudernes skabelse samt om de første mennesker. Mange af myterne er ætiologiske, dvs. de forklarer oprindelsen af noget. Fx hvorfor det er de olympiske guder, der hersker, hvorfor mennesket har ilden, og hvorfor man ofrer til guderne på en bestemt måde.

Theogonien handler først og fremmest om ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind