Enzymer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Enzymer er molekyler, der medvirker til at få kemiske reaktioner til at forløbe i levende organismer. De fleste reaktioner i levende organismer forløber ved hjælp af enzymer.

Her i kompendiet kan du læse om, hvordan enzymer er opbygget og fungerer. Vi gennemgår også, hvilke faktorer i omgivelserne der påvirker enzymers aktivitet, og hvilke typer af enzymer der findes.

 1. Enzymers funktion
 2. Enzymers opbygning
 3. Enzymaktivitet
 4. Enzymtyper
 5. Enzymkinetik
 6. Noter om enzymer
 7. Opgaver om at angive enzymtype

Her kan du læse et uddrag af teksten om, hvordan enzymer kan blokeres af inhibitorer:

Hvis et stof ikke passer korrekt sammen med et enzym, kan enzymet og stoffet som regel ikke binde til hinanden. Dog sker det indimellem, at et enzym og et stof kan binde sig til hinanden uden at passe helt perfekt sammen.

F.eks. kan enzymer indimellem binde stoffer, der minder meget om enzymets normale substrat. Det kan betyde, at bindingen mellem enzym og substrat er lidt anderledes end normalt. F.eks. kan substratet binde for svagt eller for stærkt til enzymet. Begge dele vil medføre, at reaktionen forløber langsommere end normalt.

Det kan også ske, at et stof binder til enzymet, uden at der sker en reaktion. I sådan et tilfælde kaldes stoffet for en inhibitor. Når en inhibitor binder til et enzym, blokeres enzymets aktive center. Enzymet forhindres derfor i at binde til sit rigtige substrat og medvirke i reaktioner. Det er illustreret på figur 2.

Mange giftstoffer fungerer som inhibitorer ved at blokere vigtige enzymer i celler, f.eks. enzymer, der indgår i metabolismen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Enzymer

[2]
Bedømmelser
 • 02-04-2021
  Givet af Studerende på 1. år
 • 14-01-2021
  Givet af 2.g'er på STX