Fortolkning, tema og budskab

Fortolkning

”Engelske Socialister” er et digt, der lever op til Georg Brandes’ krav om, at litteraturen skal ”sætte problemer under debat”. Digtet fremhæver de sociale og økonomiske problemer, som arbejderklassen lider under. Udgangspunktet er den engelske arbejderklasse, men digtets pointer lader sig i høj grad overføre på samtidens danske samfund.

Digtet har en klar holdning til de samfundsforhold, det beskriver: Arbejderne har fortjent en større andel i den rigdom, som de med deres arbejde er med til at producere. De kapitalister, der tager størstedelen af overskuddet fra arbejdernes indsats, bliver kaldt for ”Bødler” af den talende kulmand. Resten af digtet siger ikke den betegnelse imod.

Digtet lader også taleren komme med en analyse af, hvorfor arbejderne endnu ikke har gjort oprør mod den uretfærdige fordeling af samfundets goder. Taleren mener, at kirken har gjort arbejderne passive. Kirken lover nemlig, at de fattige arbejdere vil få deres belønning i evigheden, altså efter de er døde. Arbejderne tror på kirkens løfter og affinder sig derfor med at leve deres liv i fattigdom, mens de med deres slid sørger for, at andre bliver rigere.

Det er væsentligt at bemærke, at kritikken er ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind