Resumé og baggrundsinformation

Hvad handler ”Engelske Socialister” om?

Digtet ”Engelske Socialister” beskriver en aften, hvor der udbryder en oprørsk og revolutionær stemning blandt en gruppe engelske havnearbejdere. Arbejderne lever af at losse kul fra skibe, der fragter varer over havet. Tretten-fjorten utilfredse arbejdere sidder sammen omkring et bål. En af dem tager pludselig ordet og opfordrer sine kollegaer til at lade sig inspirere af det revolutionære oprør, der havde fundet sted i Paris i 1871: Pariserkommunen.

Manden opildner arbejderne ved at minde dem om, hvor magtfulde de kan blive, hvis de forener sig i kampen mod arbejdsgiverne. Han kritiserer også kirken og præsterne, der lover folk et lykkeligt liv efter døden, så de stiller sig tilfredse med deres hårde og fattige liv her på jorden.

Mandens tale bliver overhørt af andre kularbejdere, der tager ham med på en nærliggende pub. Her fortsætter han med at opildne arbejderne, indtil politiet kommer og rydder stedet.

Digtet slutter med en strofe, der i sin beskrivelse af lyset og vejret antyder, at en omvæltning er på vej. Arbejdernes frustration nærmer sig bristepunktet, og de er tæt på at tage affære.

Her kan du læse mere grundige resuméer af hver enkelt strofe...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind