Engelske Socialister

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Engelske Socialister” af Holger Drachmann. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt relevant baggrundsviden, og så hjælper vi dig også til at perspektivere og fortolke teksten. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele teksten med vores forklaringer af vanskelige ord og af indholdet af de enkelte strofer.

Præsentation af teksten

Titel: ”Engelske Socialister” (1872)
Forfatter: Holger Drachmann
Genre: Digt

”Engelske Socialister” er et digt af Holger Drachmann. Digtet blev udgivet i 1872 i Drachmanns første digtsamling, der bar den simple titel Digte. Indtil 1872 havde Drachmann primært gjort sig som maler, men efter han stiftede bekendtskab med litteraten Georg Brandes, blev litteraturen hans primære udtryksform. I sine første år som forfatter var han meget optaget af Brandes’ krav om, at litteraturen skulle sætte problemer under debat. ”Engelske Socialister” er et tydeligt eksempel på et digt, der lever op til Brandes’ idealer for litteraturen. Digtet sætter nemlig både arbejdernes vilkår og kirkens samfundsrolle under debat.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Titlen har en særlig betydning

Digtet bærer titlen ”Engelske Socialister”. Den titel rummer en række betydninger, som er værd at bide mærke i.

Holger Drachmann opholdt sig i England i en del af året 1871, hvor han arbejdede som kunstmaler. Her stiftede han bekendtskab med den engelske arbejderklasse og de socialistiske strømninger, der vandt frem i tiden. Digtets fokus på England har på den måde rod i forfatterens personlige erfaringer og viser os desuden, hvordan de engelske socialister var inspireret af de franske socialister, der tog magten under Pariserkommunen.

Samtidig bliver det politiske indhold i "Engelske Socialister" en anelse mindre påtrængende, end hvis samme scener havde udspillet sig i Københavns havn og digtet fx havde heddet "Danske Socialister". Digtet var måske i højere grad blevet læst som et debatindlæg eller et kampskrift, hvis handlingen var henlagt til Danmark. Den geografisk afstand giver læseren plads til også at læse digtet som et stykke poesi.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Engelske Socialister

[4]
Bedømmelser
 • 26-02-2020
  Givet af HTX-elev på 2. år
  Rigtig lærerigt!
 • 18-05-2023
  Givet af 1.g'er på STX
 • 10-05-2021
 • 07-10-2020
  Givet af HHX-elev på 3. år