En Plads i Verden

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”En Plads i Verden”. Novellen er skrevet af Hans Kirk og udgivet i ugebladet Hjemmets Søndag den 1. november 1931.

Vi giver dig en række noter til analysen og fortolkningen af teksten. Herefter får du et resumé af novellen samt ordforklaringer til de vanskeligste ord og udtryk. Dernæst gennemgår vi de centrale elementer i analysen af "En Plads i Verden". Endelig får du også hjælp til at fortolke og perspektivere teksten.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Budskabet er, at gårdejerne svigter deres sociale ansvar

Fortællerens sympati ligger tydeligt hos Marinus Jensen og hans familie, der er beskrevet som gode mennesker, der ikke vil ligge nogen til last. Marinus vil hellere end gerne arbejde for føden. Problemet i novellen er, at gårdejerne ikke føler den mindste smule solidaritet med deres arbejdere. De svigter med andre ord deres sociale ansvar.

Bertelsen brokker sig over at betale skat. Faktisk siger han, at han hellere ville være død end betale så meget i skat, som han gør. Proprietæren bliver rasende ved tanken om en arbejder, der tillader sig at have hele fem børn, der skal forsørges. 

Gårdejerne tjener penge på mennesker som Marinus, der lægger deres arbejdskraft på gårdene. Gårdejerne giver ikke en rimelig løn til gengæld for arbejdet. De beholder selv størstedelen af den værdi, som Marinus og andre som ham producerer. I den socialistiske tradition, som novellen er en del af, kaldes den proces for udbytning. ”En Plads i Verden” er tydeligvis stærkt kritisk overfor den proces.   

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En Plads i Verden

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.