En Middag

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”En Middag” af Emil Aarestrup. Digtet er udgivet i Erotiske Situationer i 1838.

Vi gennemgår de vigtigste elementer i digtet, som det er godt at have med i analysen. Du får resumé og arbejdsspørgsmål, og vi hjælper dig også med at fortolke og perspektivere det. 

Desuden kan du høre vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden.

Analysehjælpen er perfekt til dig, der skal skrive en opgave om digtet eller holde oplæg om det. Du kan også bruge den, hvis du bare skal forberede dig til en time. Hvis du bruger analysehjælpen til en skriftlig opgave, så skal du huske en kildeangivelse.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Stemningen ændrer sig i digtets slutning

Digtet harmoniske ydre komposition understøtter den harmoniske stemning, der hviler over digtet – i hvert fald i de første tre vers. I de første tre vers er der nemlig en nydelsesfuld og næsten erotisk stemning, mens jeget og kvinden indtager deres lækre måltid. 

I digtets sidste strofe ændrer stemningen sig. Middagen er slut. Middagens sanselige nydelse – og måske også det erotiske forhold – er forbi. Den sidste strofe udtrykker den tabserfaring, der uundgåeligt følger i hælene på enhver stor nydelse. 

Dette skift i stemningen bliver dog ikke afspejlet i formen. Den er fortsat den samme smukke og harmoniske enhed. Digtets form bliver altså ikke mindre ”nydelsesfuld”, selvom nydelsen er overstået i digtets handling.

Det kan vi tolke på flere måder. Måske er der også noget nydelsesfuldt i afsavnet og melankolien? Måske vores viden om, at enhver nydelse kun er midlertidig, med til at gøre nydelsen endnu stærkere?  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En Middag

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.