En lille tur

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke novellen ”En lille tur”. Novellen er skrevet af Helle Helle og er udgivet i novellesamlingen Biler og dyr fra 2000.

Vi er i øjeblikket ved at lave analysehjælpen. Indtil videre kan du høre vores podcast, som hjælper dig godt i gang med at forstå novellen. Vi tilføjer de resterende sider i analysehjælpen, så snart de er færdige.

Uddrag fra podcast

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Den fortæller om et mor-datterforhold og om en hund, der skal aflives. Men jeg tror nok, at vi skal læse hunden i relation til moren og datteren. At den oplyser noget om, hvad der foregår her. Det at den skal dø viser jo også nogle sprækker i morens ellers så dominerende facade. At hun også er et menneske, der har følelser. Det er i øvrigt interessant, at der ikke er nogen far i det her. Så hunden har måske nok været hendes eneste selskab. Så må måske siger den også noget om svigt, når datteren løber væk og finder en ’hanhund’, så svigter hun samtidigt sin mor.

Så er det også interessant, at hunden ikke har noget navn. Det er bare "hunden". For det med at give kæledyr navn, det er en måde at signalere den rene, uproblematiske kærlighed, men her er det bare hunden. Det undrede mig. Hvorfor hed den ikke Fido – det hed hunde i gamle dage. Men det fortæller os, at hunden skal forstås symbolsk. Og det er sådan typisk Helle Helle. Det er jo sådan en slags hverdagssituation også selvom det for hundeejeren er en voldsom situation, at skulle have hunden aflivet. Men der er en rutebil, og det er på banegården i en frokostpause. Det er virkelig sådan en slice of life – hverdagsrealisme.

Men samtidigt også lidt symbolik. Der er det her vandglas, som hun hele tiden skal passe på ikke at spilde. Og det er lige ved at skvulpe over flere steder. Det er nærmest et billede på det, der foregår inde i datter, at hun må holde sig selv nede. Og især måske i forhold til morens overdrevne patos.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En lille tur

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.