En flinker fyr

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “En flinker fyr”. Novellen er skrevet af Pia Juul i 2005 og udgivet i Dengang med hunden.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Kvinden ændrer adfærd

Efter mordet ændrer kvinden adfærd. Selvom hun forsøger at holde fast i rutinerne og det normale liv, gør hun ting, hun ikke plejer. 

Her skal vi lægge mærke til detaljerne i novellen: ”Jeg spiste en kartoffelmad med salt på og smed de andre ud, jeg ved ikke hvorfor, de kunne have været braset til aften.” Vi kan se, at der går uorden i kvindens system med et fast antal kartofler. Pludselig er der for mange kartofler. Det gør, at kvinden smider resten ud. For vanemennesket må det opfattes som en uhørt handling. 

Arbejdsfordelingen mellem manden og kvinden ændrer sig også: ”Jeg sad alene med de kolde kartofler til frokosten. Jeg havde slået græsset efter morgenmaden, mens Orla satte sig på terrassen med en øl.” Vi skal lægge mærke til, at det nu er kvinden og ikke manden, der slår græsset. 

Kvinden ændrer sin adfærd, hvilket hun ikke selv kan forstå. Der åbner sig en mulighed for at gøre noget, der er nyt og fremmed for hende. 

Men kvinden forandrer sig først for alvor, da hun finder den blodige økse i vasketøjskurven: ”Der var hår på og blod, det var en økse. Så gav jeg mig til at græde.” Mens kvinden har holdt fast i det trivielle liv, bliver hun til sidst konfronteret med sine følelser.

Slutningen kan læses som en forløsning af følelser, kvinden har fortrængt i sit forsøg på at fortsætte hverdagen. Men gråden er samtidig en reaktion, hun bliver tvunget ud i af mandens groteske handling. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En flinker fyr

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.