En dør forsvinder

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”En dør forsvinder”. Novellen er skrevet af Marina Cecilie Roné i 1990 og udgivet i Ud af et skød.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. 

Novellen indgik i opgave 3 fra skriftlig eksamen i Dansk A på HHX 4. juni 2020. Du kan også finde hjælp til at skrive denne opgave.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellen skifter mellem ydre og indre virkelighed

Novellen er komponeret som en kronologisk sammenhængende fortælling i præsens (nutid). Handlingen udspiller sig over henover nogle timer i løbet af en dag. Vi ved dog ikke, præcis hvor lang tid, handlingen strækker sig over. Det lille barn Anne Mona bærer synsvinklen i novellen, og hendes tidsfornemmelse er uklar: 

Måske er der gået en dag. Måske en time, Anne Mona føler det som hundrede år. Hun sidder under sengen og venter på at far måske kommer hjem. 

Vi kan se flere skift i novellen mellem en ydre og en indre virkelighed; mellem en konkret, genkendelig virkelighed og så passager, der næsten har noget overnaturligt over sig. Det kan vi se et eksempel på i citatet her: 

Anne Mona er helt forpustet. Hun står ganske stille uden at gøre noget som helst, og det er som om, hun bliver slynget rundt og rundt af en usynlig kraft. Hendes krop suser afsted gennem luften, og hun prøver at stille sig i vejen for den og presse imod med hele sin vægt, og det hjæl­per ikke. Hun må prøve igen. Hun må hen til døren.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En dør forsvinder

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.