Analyse

På de næste sider hjælper vi dig med at analysere novellen ”En æggesnaps”, som er skrevet af Tove Ditlevsen i 1948. Vi fokuserer på følgende punkter i analysehjælpen:

Desuden stiller vi en række arbejdsspørgsmål, som du med fordel kan tage udgangspunkt i, når du skal arbejde med teksten. Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Den begrænsede dialog viser det problematiske mor-datter-forhold 

Dialogen i ”En æggesnaps” er begrænset til et minimum. Der udveksles kun ganske få replikker, hvilket er en smule atypisk for noveller, især dem med scenisk fremstilling. Moderen er ude af stand til at udtrykke sig kærligt overfor sin datter, og deres forhold bærer præg af en tyngende tavshed. Derfor bliver dialogen et meget effektivt redskab i novellen. Når der endelig siges noget, indeholder det en masse betydning, der ligger mellem linjerne. 

Det bliver allertydeligst i den sidste udveksling mellem datteren og moderen. Moderen er klar over, at hun må rette op på sin vrede overfor datteren. Men da hun ikke er i stand til at udtrykke kærlighed med ord eller fysisk berøring, ender hun med at sige: ”– Du kan jo røre dig en æggesnaps.” Denne replik fungerer som en slags forløsning på den konflikt, som i løbet af novellen er bygget op. På den måde får hun antydet, at hun ikke tror, at barnet kunne finde på at stjæle fra hende. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind