Elverhøj

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke folkevisen “Elverhøj”. Titlen staves også “Elvehøj”. Visen stammer fra middelalderen. 

Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen, og giver dig arbejdsspørgsmål til at komme i gang på. Derudover får du et resumé af teksten, baggrundsinformation og hjælp til at fortolke og perspektivere den. I denne analysehjælp kan du også læse hele teksten med vores forklaringer og gloser.

Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Handlingsforløbet kan inddeles i tre faser

Handlingsforløbet i “Elverhøj” kan inddeles i tre faser, som vi ofte møder i trylleviser. 

Den første fase er fortællingens udgangssituation. I “Elverhøj” er det strofe 1. Her får vi at vide, at hovedpersonen er en ung mand, der snart skal giftes - et typisk træk i trylleviser. Ægteskabet markerer hans overgang fra dreng til mand. På vej hen for at fri rider ungersvenden igennem en skov, hvor han lægger sig til at sove.

Anden fase er visens konfliktfase. Det er strofe 2-20. Som altid i trylleviser består konflikten i, at farlige overnaturlige kræfter griber forstyrrende ind i hovedpersonens liv. Smukke elverpiger forsøger at forføre ungersvenden og lokke ham ind i elverhøjen. Elverfolket viser sig også at holde hans søster fanget, og for hende er der ingen redning. 

Den tredje fase er afklaringen, som dækker strofe 21-23. Her er “Elverhøj” en af de få trylleviser, der ender lykkeligt. Ungersvenden undslipper, da solen står op, fordi elverne kun kan være fremme om natten. Nu advarer han andre unge mænd om at holde sig fra de forførende elverpiger. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Elverhøj

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.