ELISA-test for hiv

Her får du hjælp til at skrive rapport om ELISA-test for hiv og aids i Biologi eller Bioteknologi. Rapporthjælpen giver ideer til, hvad du kan komme ind på i rapportens forskellige afsnit. Vi viser også eksempler på, hvordan de enkelte afsnit kan se ud.

Hvad går øvelsen ud på?

Øvelsen undersøger, om en række blodprøver indeholder antistoffer imod hiv. Både blodprøverne og antistofferne er kunstige og fremstillet til brug i undervisningen. Øvelsen bruges til at se, hvordan en ELISA-test fungerer i praksis. 

Testen i øvelsen er en indirekte ELISA, som undersøger, om kroppen har dannet antistoffer imod en bestemt sygdom. Du kan også bruge vejledningen her, selvom din rapport handler om at teste for antistoffer for en anden sygdom end hiv. 

Hjælp til rapportens afsnit

Her kan du læse et uddrag af afsnittet om fejlkilder og usikkerheder

ELISA-testen er ikke så følsom over for måleusikkerheder. F.eks. gør det ikke så stor forskel, om man kommer til at tilsætte tre eller fire dråber af hvert stof undervejs i proceduren. Så længe alle stoffer bliver tilsat i den rigtige rækkefølge, og man skyller korrekt imellem stofferne, bør prøven vise det samme resultat: Man kan se, om der sker et farveskift eller ej.

Forskellige fejlkilder kan til gengæld påvirke ELISA-testens resultat. Svage farveskift skyldes f.eks. ofte fejl i udførelsen af testen. Et svagt farveskift skyldes typisk, at man ikke har fået skyllet brøndene godt nok imellem hver tilsætning af stof, eller at man er kommet til at forurene brøndene med noget forkert stof. Så kan der f.eks. være sekundært antistof til stede i en brønd, uden at antistoffet er bundet i brønden. Sekundært antistof kan stadig ændre substratets farve, selvom antistoffet ikke er bundet. Forurening med sekundært antistof kan altså give en falsk positiv prøve. En falsk positiv prøve er typisk ikke...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

ELISA-test for hiv

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.