ELISA-test

Biologi A + Biotek A.

ELISA-test bruges til at fastslå, om en person er smittet med en bestemt sygdomsfremkaldende bakterie eller virus (dvs. en bestemt patogen). Testen undersøger, om personens blod indeholder antigener fra patogenen. Alternativt viser testen, om kroppen har dannet antistoffer mod patogenen.

Der findes altså to forskellige typer af ELISA-test:

Hvis du er i tvivl om, hvad der forstås ved begreberne antigener og antistoffer, er det en god ide, at du læser kompendiet om immunforsvaret, inden du læser om ELISA-test.

Her kan du læse et uddrag af kompendiets tekst om, hvordan man fortolker resultatet af en indirekte ELISA-test:

Man bruger indimellem en indirekte ELISA-test til at vise, hvor længe en patient har været smittet med en patogen, eller om vedkommende har været smittet med samme patogen tidligere. Det kan lade sig gøre, fordi mennesker danner forskellige typer og mængder af antistof på forskellige tidspunkter.

Hvis man smittes med en patogen for første gang, danner immunforsvaret først en stor mængde såkaldt IgM-antistof mod patogenen. Lidt senere begynder immunforsvaret i stedet at danne IgG-antistof, som er mere specifikt målrettet patogenen.

Hvis man smittes med en patogen, som immunforsvaret har mødt før, dannes ikke IgM-antistof. I stedet dannes med det samme IgG-antistof, men i en mindre mængde end ved en førstegangsinfektion.  

Derfor kan man ved en indirekte ELISA teste for både IgM og IgG i blodet. Hvis der er meget IgM, er patienten blevet smittet for nyligt, og der er tale om en førstegangsinfektion. Hvis der er meget IgG, har patienten også en førstegangsinfektion, men har været syg i et stykke tid. Er der kun en lille mængde IgG, har patienten på...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

ELISA-test

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.