Tysk eksamen: Studienets vejledninger

Her finder du vejledninger til eksamen i tysk på STX og HHX. Vi viser dig, hvordan du forbereder dig til eksamen og du får overblik over, hvad du skal gøre til den skriftlige og mundtlige eksamen i tysk.

Studienets vejledninger er målrettet hjælp til din eksamen i tysk. Du bliver guidet igennem din forberedelse og selve eksamen.

Skriftlig eksamen i tysk

Til skriftlig eksamen i tysk hjælper vi dig med at forberede dig effektivt på forhånd, og sørge for at have de rette redskaber til at lave en rigtig god aflevering inde til den skriftlig eksamen. Vi fortæller dig også, hvordan du bruger tiden bedst muligt og ikke går i stå til den skriftlige eksamen.

Her får du hjælp til skriftlig eksamen i tysk: 

Mundtlig eksamen i tysk

Til den mundtlige eksamen i tysk skal du være velforberedt, så du kan slappe af og gå ind og lave en god præstation. Med Studienets vejledning bliver du fuldstændigt forberedt og du kan gå til den mundtlige eksamen med overskud og ro.

Her får du hjælp til den mundtlige eksamen i tysk:

Gode råd til tysk mundtlig eksamen

Tal tysk derhjemme

Dette er nok den mest optimale måde at forberede sig til en sproglig eksamen på. Ligesom du skal tale engelsk derhjemme, når du skal til engelsk, skal du naturligvis også tale tysk derhjemme, når du skal forberede til tysk eksamen. Sørg for at du har ordentligt styr på dit sprog inden eksamen.

Brug bestemte vendinger, hvis/når du går i stå

Hvis du lige pludselig føler dig tom for ord til eksamen, kan det være en stor hjælp for dig, hvis du på forhånd ved, hvad du skal sige, for at komme ordentligt i gang igen. Her er et par eksempler på spørgsmål du kan spørge lærer og censor om, hvis du ikke rigtig forstår, hvad det er, din lærer fisker efter.

”Kannst du die Frage bitte nochmal wiederholen?” (Vil du være sød at gentage spørgsmålet?)

”Was wollte ich sagen?” (Hvad var det nu, jeg ville sige?)

”Das habe ich nicht so richtig verstanden. Kannst du das vielleicht anders formulieren?” (Det forstod jeg ikke helt. Kan du formulere det på en anden måde?)

Ret dine fejl

Hvis du kommer til at lave en sprogfejl, så skynd dig at rette den. Hvis du retter dine sprogfejl, viser du lærer og censor, at du er opmærksom på, at du lavede en fejl. Det ville være ret træls, hvis de trak din karakter ned, fordi du lavede en fejl, som du selv var opmærksom på, men ikke fik rettet.

Brug de korrekte vendinger

Tyske ord er svære – tyskfaglige ord kan være endnu sværere. Det er ikke bare en god idé at have styr på hvilke vendinger man skal bruge, du skal derimod have styr på, hvilke der faktisk er de korrekte i konteksten. På Studienet kan du finde et ark med vendinger til tysk eksamen, så du hurtigt og let kan blive klar.

Eksempler fra arket:

”Vi er helt enige” (Wir sind uns ganz einig)

”Jeg er af den opfattelse, at…” (Ich bin der Meinung, dass…)

”Det er en rigtig god ide” (Das ist eine tolle Idee)

”Det må jeg protestere imod” (Ich muss hier wiederspreechen)