Det kan du komme ind på i undersøgelsen

Dette kapitel giver dig forslag til, hvad du kan komme ind på når du gennemgår hvert af bilagene. Du får også en vejledning til at finde supplerende materiale og to idéer til supplerende materiale, du kan inddrage. …

...

Undersøgelse af den amerikanske velfærdsmodel

I USA har man en residual velfærdsmodel. Den residuale velfærdsmodel er kendetegnet af en lille stat, lave velfærdsydelser, behovsbaserede velfærdsydelser, lav skat og lav grad af omfordeling. Det betyder, at velfærdsydelserne kun går til de fattigste i samfundet og at der er tale om små ydelser. Ydelserne finansieres via skatten som er lav, fordi ydelserne er små. De små ydelser medfører også en lav grad af omfordeling.

I C1 finder du belæg for, at USA's velfærdsmodel er residual. Det ses ved det lave skattetryk, den måde det offentlige forbrug fordeler sig samt andelen af fattige. Nedenfor uddyber vi de pointer du kan udlede på baggrund af bilagsmaterialet.

Tabel 4 - Samlet skattetryk for udvalgte OECD-lande

Tabel 4 viser det samlede skattetryk for fem OECD-lande. Det samlede skattetryk kan ses som et overordnet billede af, hvor stor staten er. Derfor er den også fin at starte din bilagsgennemgang med.

Du kan altså bruge tabel …

...

Undersøgelse af amerikanernes holdning til den amerikanske velfærdsmodel

Når du har gennemgået bilagene om den amerikanske velfærdsmodel, skal du gennemgå bilagene om amerikanernes holdning til velfærdsmodellen.

I USA er der to store partier; Demokraterne og Republikanerne. De to partier har  forskellige holdninger til staten. Demokraterne er generelt mere positive overfor en stor stat end Republikanerne - og derved også mere positivt stillet overfor øget velfærd. Du kan derfor forvente at folk, der stemmer på Demokraterne er mere positive overfor større velfærdsydelser. Dog er det vigtigt at bemærke, at amerikanerne generelt har et mere negativt syn på staten end vi har Danmark. Demokraternes holdning til staten nærmer sig altså ikke danske standarder. 

Du kan bruge denne viden til at nuancere din undersøgelse af tabel 3 og figur 1.

Tabel 3 - Amerikanernes holdnin…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind