Eksamenstræning | Musikteori 2

Anden del af den skriftlige musikeksamen på STX A hedder Musikteori 2 og er en arrangementsopgave. Du har her fire timer til at løse den opgave i eksamenssættet, du vælger.

Du kan vælge imellem fem forskellige opgaver: Harmonisering og udsættelse af koralmelodi, Vokalarrangement, Udsættelse af pop-rocksang, Udsættelse af jazz standard-sang og Delopgaver, hvor du skal besvare tre ud af ti mindre opgaver inden for kategorierne Harmonisering, Vokalsats og Rytme.

Du skal altså, medmindre du vælger Delopgaverne, kun løse én stor opgave. Det betyder, at du har lang tid til at gå i dybden med din besvarelse, men det betyder også, at lærer/censor har store forventninger til, at du leverer et gennemarbejdet og kreativt arrangement.

Vi har derfor lavet denne store guide her på Studienet, der tager dig igennem alle de klassiske faldgruber ved de forskellige opgaver, og giver dig tips til hvordan du let kan gøre noget ekstra til din eksamen og forhåbentlig få en høj karakter!

Det kan derudover også være en stor hjælp at se gode besvarelser af tidligere eksamenssæt. Her på Studienet har vi derfor lavet eksempelbesvarelser af alle de forskellige opgaver, du kan vælge til Musikteori 2. Så uanset hvad du tænker at vælge til eksamen, kan du finde hjælp her.

Opgave 1: Harmonisering og udsættelse af koralmelodi

Følgende koralmelodi skal harmoniseres og udsættes for sopran, alt, tenor og bas.

I denne opgave skal en tilstillet melodi udsættes for firestemmigt kor. Koralharmoniseringen er den opgave med de mest fastlagte og, om man vil, strengeste regler. Der findes ikke et endeligt facit, men ofte vil der ikke være mange forskellige løsningsmuligheder, der overholder alle reglerne.

Denne webbog indeholder en grundig gennemgang af reglerne for koralharmonisering, og hvordan du bedst griber opgaven an.

Opgave 2: Vokalarrangement

Følgende melodi skal udsættes for en vokalgruppe på mindst tre stemmer. Melodien må gerne transponeres, og det er tilladt at foretage ændringer i de opgivne becifringer (herunder bastonen).

I denne opgave får du udleveret en melodi, der stilmæssigt kan falde inden for et bredt repertoire af sange. Ofte vil det være melodier fra højskolesangbogen eller Wilhelm Hansens sangbøger. Du skal selv udforme mindst to stemmer ud over melodien. Typisk vil der være tale om en bas og en mellemstemme, men det er også muligt at tilføje to mellemstemmer og arrangere for SATB.

I denne webbog har vi på Studienet samlet fem gode råd, der får dig sikkert igennem dit vokalarrangement.

Opgave 3: Udsættelse af pop-rocksang

Der skal laves en udsættelse af følgende melodi, som ud over opgavemelodien skal bestå af mindst tre stemmer (vokale/instrumentale) og rytmegruppe bestående af trommer og bas. Besvarelsen skal indeholde arrangementsteknikker inden for korsvar/modstemme, medstemme og groove. Udsættelsen skal afspejle sangens harmoniske, rytmiske og melodiske struktur. Det er tilladt at foretage ændringer i becifringer (herunder bastonen) og tempo.

Pop/rock-udsættelsen er en af de mest populære opgaver i Musikteori 2. Du skal her lave et arrangement af et stykke populærmusik med tre vokal-/instrumentalstemmer og trommer/bas. Netop fordi der er tale om populærmusik, er der en sandsynlighed for, at du vil kende melodien på forhånd. Det kan både ses som en fordel og en ulempe. Det kan være lettere at forstå sangens forskellige formled, hvis du kender den i forvejen, men det kan være svært at afvige fra den traditionelle udgave af sangen, man kender. Det er derfor vigtigt at huske, at man ikke skal lave en tro kopi af originalsangen, men skal vise noget af sig selv i arrangementet.

Webbogen her indeholder et bud på en fremgangsmåde, der hjælper dig til at have overblik og overskud til din eksamen.

Opgave 4: Udsættelse af jazz standard-sang

Der skal laves en udsættelse af følgende melodi for en besætning, som ud over opgavemelodien skal bestå af mindst tre stemmer (vokale/instrumentale) og rytmegruppe bestående af trommer og bas. Besvarelsen skal indeholde arrangementsteknikker inden for korsvar/modstemme, medstemme og groove. Udsættelsen skal afspejle sangens harmoniske, rytmiske og melodiske struktur. Det er tilladt at foretage ændringer i becifringer (herunder bastonen) og tempo.

I udsættelsen af en jazz-standard-sang gælder overordnet de samme retningslinjer som for pop-rock-udsættelsen. Dog er der nogle ting, som det er godt at være særligt opmærksom på, når man arrangerer jazz.

I denne webbog gennemgår vi de genrekarakteristika, der er specielle ved udsættelsen af jazz-standarder, og forbereder dig på de typiske faldgruber.

Opgave 5: Delopgaver

I opgave 5 skal du vælge i alt tre af de 10 opstillede delopgaver. Du skal vælge én fra hver af de tre hovedgrupper: Harmonisering, Vokalsats og Rytme. Det er altid de samme 10 opgavetyper, du kan vælge imellem, inden for de tre hovedgrupper:

  1. Koralharmonisering
  2. Viseharmonisering
  3. Harmonisering af jazz-standard
  4. Koralsats
  5. Visesats
  6. Pop/rock-kor
  7. Jazz-kor
  8. Talekor
  9. Pop/rock-rytmegruppe
  10. Jazz-rytmegruppe

Webbogen indeholder en række gode råd til samtlige af de delopgaver, du kan vælge til din eksamen i Musikteori 2.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Eksamenstræning | Musikteori 2

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.