Opgave 2: Harmonisk analyse

Tilføj funktionstegn under denne melodis becifringsakkorder.

I den harmoniske analyse skal man sætte funktionstegn til en melodis becifringsakkorder, derfor kaldes det også funktionsharmonisk analyse. Det, man egentlig skal analysere sig frem til, er, hvilken funktion akkorderne har i melodien – altså om de eksempelvis skal skabe spænding eller hvile, eller om de skal lede videre mod en bestemt akkord. Mange synes, harmonisk analyse er svært, men faktisk er det på sin vis den af musikopgaverne, der er lettest at læse op til, fordi hver opgave har ét rigtigt svar og dermed ikke afhænger så meget af individuel kreativitet. Der er dog mange funktioner, man skal huske på, og en del faldgruber man kan falde i.

Her er et bud på en fremgangsmåde, der minimerer risikoen for at begå fejl:

1. Hav styr på tonearten

Det første, man skal være opmærksom på ved en harmonisk analyse, er tonearten. Denne finder man ved hjælp af de faste fortegn og kvintcirklen. Hver toneart har nogle faste fortegn, det vil sige nogle toner, der altid er kryds eller b for. Disse finder du i begyndelsen af nodesystemet lige efter nøglen.

Når du har fundet ud af, hvilke fortegn der er i stykket, skal du være opmærksom på, at fortegnene kan indikere to forskellige tonearte...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind