Eksamens­træning | Musikteori 1

Den første del af den skriftlige musikeksamen på STX A hedder Musikteori 1. Den består af fem små opgaver, der skal løses inden for en time. De fem opgaver er altid Akkordlæsning, Harmonisk analyse, Harmonisering, Melodisk analyse og Hørelære.

Selvom opgaverne er relativt korte, har man travlt, hvis man skal nå at give gode besvarelser til alle fem på kun én time. Det er derfor vigtigt at arbejde struktureret og effektivt, og at man er godt forberedt, så man ved, hvordan opgaverne skal gribes an og hurtigt kan komme i gang.

Derfor har vi her på Studienet lavet en vejledning, der forbereder dig til den skriftlige eksamen i musik. Vær opmærksom på at musik er et kreativt fag, og at nogle af opgaverne derfor kan have flere forskellige løsninger. Her følger ét bud på en metode, men sørg for at bruge din egen kreativitet!

Det kan også være en stor hjælp at se gode besvarelser af tidligere eksamenssæt. Her på Studienet har vi løst samtlige Musikteori 1 eksamenssæt fra de sidste mange år, klik her og så hvordan opgaverne kan besvares til topkarakter.

Opgave 1: Akkordlæsning

Notér becifring inkl. bastone over de markerede akkorder.

I akkordlæsningsopgaven skal du tyde nogle akkorder ud fra et udleveret nodemateriale. Der er flere måder at gribe opgaven an på; man kan gå praktisk til værks og bruge keyboardet til at spille akkorderne på, eller man kan gå teoretisk til værks og læse akkorderne ud fra deres opbygning i nodesystemet. 

Uanset hvad der fungerer bedst for dig, finder du i denne webbog gode råd, der kan hjælpe dig med at blive endnu bedre til Akkordlæsning.

Opgave 2: Harmonisk analyse

Tilføj funktionstegn under denne melodis becifringsakkorder.

I den harmoniske analyse skal du sætte funktionstegn til en melodis becifringsakkorder - du skal altså analysere dig frem til, hvilken funktion akkorderne har i melodien. En akkord kan have mange funktioner, den kan eksempelvis spænding eller hvile i melodien, eller lede videre mod en bestemt akkord.

Harmonisk analyse kan virke svært, men hvis man har styr på de basale funktioner og er opmærsom på faldgruberne, er den let at få et godt resultat i. Få hjælp til netop det i denne webbog!

Er der noget generel musikteori, du er i tvivl om, finder du gode forklaringer af al den basale musikteori i vores webbog, Nodelære:

Opgave 3: Harmonisering

Skriv becifring i de angivne felter. Det er tilladt at tilføje akkorder derudover.

I harmoniseringsopgaven skal du sætte akkorder til en udleveret melodi. En sang kan harmoniseres på mange forskellige måder, så harmonisering er en meget fri opgave, og det er langt hen ad vejen op til din egen smag, hvordan du vil gøre det. Der er dog nogle basale retningslinjer, der er rigtig vigtige at kende.

I denne webbog gennemgår vi disse retningslinjer og giver dig en række råd, du kan bruge i alle harmoniseringsopgaver i Musikteori 1.

Opgave 4: Melodisk analyse

Foretag en skriftlig melodisk analyse af denne melodi. Besvarelsen skal indeholde en angivelse af: Form og struktur, melodiske og rytmiske iagttagelser samt melodiens toneart, taktart og ambitus.

Den fjerde opgave til Musikteori 1 er en melodisk analyse, her skal du med ord analysere et stykke musik. En melodisk analyse kan være meget omfattende og tidskrævende, og det er derfor vigtigt, at du har en helt klar fremgangsmåde, når du sidder til eksamen. Det kan tit være en god idé at få det lavpraktiske af vejen først og derefter gå i detaljer med melodiske og rytmiske elementer, hvis der er tid til det. 

I denne webbog finder du en skabelon til, hvordan du kan gribe den melodiske analyse an, så du hurtigst kommer omkring de vigtigste aspekter af din melodi.

Opgave 5: Hørelære

Notér det totakters ostinat du hører på vedlagte cd. Bassens starttone er givet.

Indledningsvis hører du fore fjerdedelsmarkering for at fastlægge tempo. Herefter introduceres de fem ostinater i den rækkefølge som cifrene angiver i partituret nedenfor:

  1. hi-hat
  2. stortromme
  3. lilletromme
  4. bas
  5. keyboard

Hvert totaktsostinat spilles to gange før næste instrument introduceres. 

I hørelæreopgaven skal du lytte det udleverede musikstykke af og skrive det ned på noder. Det er den opgave med mindst kreativ frihed i Musikteori 1, her er der kun ét rigtigt svar. Nogen synes, det er svært, mens andre foretrækker det, fordi den på sin vis er let at gå i gang med.

Det kan være svært at holde overblikket over de forskellige instrumenters melodier, og i denne webbog får du en række tips til, hvordan du kan holde strukturen i hørelæreopgaven, så du får noteret noderne rigtigt.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Eksamenstræning | Musikteori 1

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.