Latin C Mundtlig eksamen på STX

Her giver vi dig et overblik over, hvordan den mundtlig eksamen i Latin C foregår, og hvad der er godt at vide, før inden eksamen:

Om eksamen

Formålet med den mundtlige eksamen i Latin C er at prøve din sproglige viden om latin, om du kan forstå en tekst på latin og derudover perspektivere den til resten af pensum.

Til selve eksamen har du ca. 60 minutters  forberedelse, hvor du må medbringe alle hjælpemidler. Herefter skal du igennem ca. 30 minutters eksamination, der vil forløbe som en faglig samtale mellem dig og eksaminator (din lærer). Her skal du oplæse og oversætte teksten samt lave en syntaktisk analyse og lave en perspektivering.

Inden du går ind til forberedelse trækker du en kendt tekst på latin på højst 400 tegn eller, hvis du trækker poesi, 8 verslinier. Desuden trækker du en antik tekst på dansk, som du ikke har læst før. Den er på ca. normalside og skal bruges til perspektivering.

Inden eksamen 

Inden eksamen kan du med fordel forberede dig hjemmefra. Her skal du have styr på pensum og dine noter til faget. Du kommer op i en tekst, du ikke har set før. Men teksten vil være af en forfatter, du kender og behandle emner, der er gennemgået i undervisningen. 

Derfor har du gode muligheder for at være godt forberedt og få en god karakter, hvis du er godt forberedt hjemmefra.

 • Få styr på dine noter: Du må have alle dine noter med til gruppeforberedelsen, så det er en god idé, at du har ryddet op i dem og sorteret dem, så du hurtigt kan finde frem til det relevante materiale.
 • Få styr på ordbog og grammatik: Til eksamensforberedelsen er de eneste tilladte hjælpemidler en ordbog og en grammatik efter eget valg. De er uundværlige til en latin-eksamen, men du skal kunne bruge dem rigtigt. Øv dig i at være fortrolig med, hvordan du slår ord op i ordbogen og brug kun grammatikken som et opslagsværk, hvor du kan dobbelttjekke, hvis der er noget helt specifikt, du bliver i tvivl om.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Latin C Mundtlig eksamen på STX

[3]
Bedømmelser
 • 09-08-2022
  Givet af 3.g'er på STX
  I har skrevet man har 24 timer til at forberede sig, men senere at man har en time, kan i evn. præcisere dette?
  Oplysningen om 24 timers forberedelse var ikke korrekt og er nu slettet. Der gives ca. 60 minutters forberedelse til eksamen. Mvh Studienet
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 02-10-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god vejledning!
 • 31-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX