[1]

Mundtlig eksamen - sådan forbereder du dig på det praktiske / gode råd til eksamen

De fleste har nok oplevet at være nervøse for den mundtlige eksamen. Ofte er man mere nervøs for den mundtlige prøve end den skriftlige, da man skal præstere her og nu - foran lærer og censor, som kan stille spørgsmål til besvarelsen.

Er du godt forberedt på det faglige, og på hvordan du vil gribe eksamen an, er der ingen grund til nervøsitet før den mundtlige eksamen. Men praktiske forberedelser er også med til at dæmpe nerverne.  

Her får du en række gode råd til praktisk forberedelse og til selve den mundtlige eksamen.

Få styr på det faglige med Studienets eksamensvejledninger til mundtlig eksamen.

Forbered dig på eksamenssituationen

Ud over det faglige indhold, er der til den mundtlige eksamen også fokus på, hvordan du præsenterer din besvarelse. Jo mere sikker du virker, jo mere overbevisende virker din besvarelse. Derfor er det en rigtig god idé at øve dig på din præsentation. 

Find nogen, som du kan fremlægge din præsentation for. Hvis I er flere, der læser til den samme eksamen, kan I præsentere for hinanden og give feedback på fremlæggelsen. Ellers kan du spørge dine venner, forældre eller andre på skolen, om de vil hjælpe.

Som minimum kan du øve din besvarelse foran spejlet. Lad som om du taler til din lærer og censor. Ved at øve dig får du trænet dit kropssprog og dine formuleringer.

I din forberedelse kan du også tænke over, hvad du kan gøre for at virke overbevisende inde til eksamen. God gennemslagskraft får du blandt andet ved:

  • at holde en god øjenkontakt med dem, du taler til/med
  • at minimere den ”støj” som kan forstyrre dit budskab; det kan være for opsigtsvækkende tøj, hænder i lommerne, klik med kuglepen, flakkende øjne
  • at bruge arme og anden gestik til at lægge vægt bag dine ord
  • at bruge din stemmeføring til at ”fortælle historien” i dit eksamensoplæg
  • overordnet set at udstråle en selvsikkerhed, som giver et boost til din præstation.

Forbered dig på alle emner

Det øger din sikkerhed op til eksamen, at du ikke skal gå og bekymre dig om scenariet, hvor du trækker et såkaldt hadeemne. Nogle emner kan være sværere end andre, men det er både lærer og censor godt klar over, så der er ingen grund til at være bekymret for svære emner.

Derfor: øv de såkaldte hadeemner igennem flere gange end dem, du føler dig mere sikker i. Det er bedst at starte med de emner, så du ikke kommer i tidsnød og haster igennem dem til sidst.

Dagen før eksamen

Forbered de praktiske ting senest dagen før eksamen. Find dine ting frem og pak din taske dagen før. Find også dit tøj frem - tag noget tøj på, som du har det godt i, og som får dig til at se myndig og seriøs ud.

Undersøg, hvis det er muligt, hvor eksamen foregår. Det er ærgerligt at løbe rundt efter lokalet, og ikke være klar i hovedet, inden du går ind til eksamen.

Kom i god tid til eksamen - mindst 30 minutter før, du skal op (medmindre din lærer har sagt andet). Kom ikke alt for tidligt hen på skolen, da du også kan blive nervøs af at gå rundt og vente for længe.

Under eksamen

Når du kommer ind til eksamen, kan du enten hilse på censor ved at give et nik eller give hånd. Så længe du viser en naturlig høflighed og har øjenkontakt, giver det et godt førstehåndsindtryk.

Træk uden tøven et spørgsmål – det øger din egen sikkerhed. Lad det ikke komme til udtryk, hvis du trækker et emne, du ikke er så glad for, så kan lærer og censor fra starten mærke, at du er usikker.

Præsenter din disposition

Når du begynder på din besvarelse, så læg ud med at fortælle, hvad du har planlagt at gennemgå. På den måde har du både en god start, og lærer og censor har langt bedre mulighed for at hjælpe dig på vej, hvis du skulle gå i stå.

Læs ikke op fra dit papir

Det er langt bedre at glemme nogle ting end at læse op fra et stykke papir. Hvis du læser op fra dine papirer, har lærer og censor ingen chancer for at vurdere, hvad du egentlig kan. Derimod skal de nok selv spørge, hvis du har glemt noget.

Det kan være en god hjælp at lave en kort disposition under forberedelsen, som du kan skue ned til under præsentationen.

Spørgsmål du ikke forstår

Får du stillet et spørgsmål, som du ikke helt forstår, så tag det roligt. Du kan altid bede om at få uddybet spørgsmålet. Ved at gøre det vil din lærer/censor forsøge at gøre det mere tydeligt, hvad han/hun ønsker af dig, og sammenhængen træder også ofte lidt tydeligere frem, når noget skal omformuleres.

Nervøsitet

Hvis du er meget nervøs, så vær ærlig om det, og sig det til din lærer. Bare det, at du får det sagt, kan nogen gange dæmpe nervøsiteten og dine eksaminatorer vil typisk gøre alt for at hjælpe dig. Hvis du ved, hvad du har brug for, så sig det – f.eks. ”kan jeg få lidt mere tid til at svare?”, ”må jeg be’ om lidt vand?”, ”Vil du gentage spørgsmålet?” osv.

Tro på dig selv! Det lyder måske banalt, men det smitter af på dine tilhørere, hvis du udstråler selvtillid og selvsikkerhed.

Læs mere om eksamensangst

Faglig forberedelse

Husk, at den faglige forberedelse er det vigtigste, da du skal kunne besvare eksamensspørgsmålet med din viden inden for faget.

Du kan få hjælp til din faglige forberedelse med Studienet:

Forbered dig til den mundtlige eksamen med Studienet nu

Mundtlig eksamen - sådan forbereder du dig på det praktiske / gode råd til eksamen

[1]
Bedømmelser
  • 10-06-2014
    Givet af 1.g'er på STX