Efter Bikini?

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet “Efter Bikini?” Digtet er skrevet af Halfdan Rasmussen og udgivet i digtsamlingen Paa knæ for Livet fra 1948. Titlen "Efter Bikini?" henviser til en øgruppe i Stillehavet - Bikiniøerne - hvor amerikanerne foretog en række atomprøvesprængninger i 1946-48. 

Vi indleder analysehjælpen med en podcast, hvor to af Studienets redaktører hjælper dig godt i gang med at forstå digtet. Herefter finder du mere udførlig baggrundsinformation samt nogle få ordklaringer. Vi giver dig også et resume af digtet samt de enkelte strofer og stiller en række relevante arbejdsspørgsmål. I vores analyse af digtet finder du svar på de fleste af spørgsmålene. De resterende arbejdsspørgsmål besvares i vores fortolkning og perspektivering af “Efter Bikini?”.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores fortolkning af "Efter Bikini?":

Digtets harmoniske udtryk antyder, at skønheden overvinder alt

Pointen om verdens skønhed understreges af digtets brug af rim og rytme samt de mange sproglige billeder. "Efter Bikini?" er et digt om den totale udslettelse, men selve digtet og lyrikkens traditionelle formsprog er én af de få ting, der ikke er ødelagt i digtet. 

I meget moderne lyrik er der hverken faste rim eller rytmer og heller ikke en masse smukt billedsprog. Rim, rytmer og billedsprog anses i moderne litteratur for at forskønne en verden, der netop er præget af risikoen for ødelæggelse. Derfor bruger mange moderne digte ikke den type virkemidler. De anses ganske enkelt for at være ude af trit med den moderne virkelighed.

I "Efter Bikini?" er det nærmest omvendt. Her er jordens undergang ikke ensbetydende med, at poesien og den digteriske skønhed også går under. Tværtimod fremstiller digtet jordens undergang, som om den i sig selv er smuk. Det ser vi især i digtets slutning, der virker meget harmonisk.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Efter Bikini?

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.