Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv

Her får du hjælp og inspiration til at arbejde med teksten ”Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv”, skrevet af Alex Vanopslagh. Vi går i dybden med tekstens synspunkter og forskellige argumentationsformer. Desuden ser vi på forskellige ideer til at diskutere tekstens emne om det personlige ansvar i dag.

Opgavehjælpen er særlig rettet mod Opgave 4 er fra den skriflige eksamen i Dansk A på STX fra 18. maj 2017, hvor opgaveformuleringen lyder:

Kronik om det personlige ansvar i dag

Skriv en kronik om det personlige ansvar i dag. 
Din kronik skal indeholde en redegørelse for synspunkterne og en karakteristik af argumentationsformen i Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv (tekst 4). 
Diskuter synspunkterne.

Fakta om teksten: Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv

Afsender: Alex Vanopslagh, født 1991, tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom.
Udgivelse og dato: Udgivet i Politiken den 10. august 2016.
Genre: Debatartikel.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Baggrundsviden og kontekst

Mange unge lider af stress og andre psykiske problemer. 68 % af de 15-årige viste i 2010 mindst ét tegn på mistrivsel. I 2013 angav 8,2 % mænd og 17,5 % kvinder i alderen 16-24, at de havde et dårligt psykisk helbred (kilde). En central diskussion går på, om dette er noget, samfundet skal tage ansvar for, eller om det primært er individets eget ansvar. Forenklet sagt, mener venstrefløjen i dansk politik det første (Enhedslisten, SF, Alternativet), mens højrefløjen mener det andet (Liberal Alliance, Konservative, Venstre). Dagbladet Politiken giver mest plads til folk, der mener, at samfundet bør tage ansvar for problemstillingen.

Emnet er lidt kompliceret. På den ene side har det stor betydning for unges liv, hvordan vi indretter vores uddannelser og forventninger til arbejdslivet. Måske kan vi indrette samfundet, sådan at vi ikke i så høj grad rammes af præstationsangst og stress. På den anden side lever vi i et demokrati med frihed til at gøre, hvad vi vil, så længe det er inden for lovens grænser. Det er i høj grad op til det enkelte individ, hvordan hun vil leve sit liv.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.