Dramaanalyse på 15 minutter

Tre skridt til dramaanalyse

I denne guide får du en enkel analysemodel til, hvordan du kan lave en god analyse af et drama i 3 trin. Drama kaldes også skuespil eller teaterstykke, når det vises på en scene.

Det tager kun ca. 15 minutter at læse denne guide til dramaanalyse. Men det tager selvfølgelig længere tid at læse dramaet og lave selve analysen.

Første skridt: Sæt dig godt ind i dramaet

Som det allerførste er det meget vigtigt at læse dramaet og forstå handlingen. Vær opmærksom på, at det er lidt anderledes at læse dramaer end at læse fx noveller eller romaner.

I et drama er der ikke nogen fortællestemme, som beskriver, hvad der sker. Derimod fortælles dramaets historie ved hjælp af personernes replikker samt scenografien (scenens udseende) og regibemærkninger. Regibemærkninger er de ting, der står mellem replikkerne, og som forklarer et eller andet. Fx hvad personerne gør, eller hvordan der ser ud på scenen.

Baggrundsviden

Ud over at læse selve dramaet kan du også prøve at finde baggrundsviden om stykket i en litteraturhistorie eller på internettet. Det kan være, at dramaet er skrevet med et særligt formål eller i en særlig historisk tid, og så er det vigtigt at vide dette, inden du laver din analyse. Måske har du allerede fået noget baggrundsmateriale af din lærer, som du kan læse?

Hvis du har ekstra god tid, kan du se en teateropsætning af stykket, hvis du kan finde det på Youtube eller andre steder. Dette vil give dig en fornemmelse af, hvordan dramaets replikker, scenografi og rekvisitter virker. Rekvisitter er de ting, der bruges i dramaet, fx skuespillernes tøj og de genstande, som de benytter.

Andet skridt: Vælg hvad du vil fokusere på

Som det næste skal du finde ud af, hvad du vil fokusere på i din analyse. Dette er vigtigt, for en god analyse er altid fokuseret og samm...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind