Doris Lessing

Doris Lessing (1919-2013) var en britisk forfatter, der vandt Nobels Litteraturpris i 2007. Hun betragtes som en af Storbritanniens vigtigste forfattere nogensinde.

Hun blev født Doris May Tayler  i 1919 i Persien (i dag Iran). Hun døde i 2013. Hun var gift to gange, og fik tre børn. Ægteskab var dog ikke noget for hende, for hun følte sig fanget og kunne ikke udtrykke sin personlighed. Derfor blev hun skilt fra begge sine mænd.

Lessing var barn af britiske forældre, og hendes far arbejdede for en stor bank i Persien. Da hun var seks år gammel (i 1925) flyttede familien til den britiske koloni Sydrhodesia (i dag Zimbabwe). Forfatterens barndom var domineret af regler, da hendes mor forsøgte at opdrage hende som en fin britisk dame. I 1940'erne blev hun politisk aktiv i kommunist-bevægelsen, og her mødte hun sin anden mand, Gottfried Lessing. Da de blev skilt i 1949, flyttede hun til London, hvor hun begyndte skrive professionelt. I 1956 gjorde hendes modstand mod raceadskillelsen i Sydafrika, at hun blev nægtet adgang til Sydrhodesia og Sydafrika.

Doris Lessings forfatterskab

Lessing begyndte sin forfatterkarriere som 15-årig ved at skrive noveller til litterære magasiner i Sydafrika. Det var dog først, da hun flyttede til London, at hun udgav sin første roman, The Grass is Singing (1950). Romanen handler om det hvide kolonisamfund i Sydafrika. The Grass is Singing blev hendes gennembrud som forfatter. Romanen var den første i en lang række romaner og noveller om raceadskillelse, fordomme og  koloniseringens uretfærdigheder. Hendes efterfølgende romanserie Children of Violence (1952-1969) er på mange måder inspireret af hendes eget liv. Disse romaner handler om den unge kvinde Martha, der på grund af samfundspres ender i et ægteskab, hvor hun ikke føler hun kan udtrykke sig ordentligt. Et vigtigt emne i forfatterskabet er social konformitet. Det vil sige, at individet tvinges til at følge samfundets normer og regler i forhold til kønsroller, race og politisk overbevisning. Lessing betragtes som en vigtig forfatter inden for feministisk litteratur, selvom hun aldrig kaldte sig selv en feministisk forfatter, da hun mente feminismen var for ekstrem.

I 1970'erne og 80'erne skrev Doris Lessing hovedsageligt fantasy og science fiction, hvor hun blandt andet udgav Canopus Argos-serien, der behandler mange af de samme politiske emner som hendes tidligere værker. Senere vendte hun tilbage til en mere realistisk stil, og hun blev ved med at udgive romaner og noveller til hun var 89 år. Det blev til over 50 udgivelser i løbet af hendes litterære karriere. Hun udgav nogle af disse værker under det falske navn Jane Somers for at få anmeldere til at fokusere på teksten og ikke hendes berømmelse.

Doris Lessings litteraturhistoriske betydning

Lessing lagde aldrig fingre imellem i sin beskrivelse af samfundets kontrol og dobbeltmoral, hvilket gjorde at hun blev betragtet som en kontroversiel forfatter. Hun er hovedsageligt kendt for sine feministiske værker og sin kamp for kvindefrigørelse samt for sin stærke modstand mod Sydafrikas raceadskillelse-politik. Hun er også berømt for sin bidende ironi, skarpe observationsevne og skeptiske tone over for politiske ideologier.

Doris Lessing betragtes som en af de tidligste britiske postmoderne forfattere, blandt andet på grund af romanen The Golden Notebook (1962), hvor hun anvender en kompleks fortællestil, som var meget ny i 1960'erne, og inspirerede mange postmoderne forfattere.

Vores produkter til Doris Lessing