Donald Trump

I denne topic guide kan du få hjælp til at arbejde med Donald Trump. Trump og hans præsidentembede er et populært emne at inddrage i større skriftlige opgaver (fx SRP, SSO og SRO), men du kan også møde det i den daglige undervisning. Vores guide giver dig et grundigt overblik over emnet samt forslag til konkrete kildetekster, som du kan inddrage i dit arbejde.

Fordi denne guide er særligt designet til brug inden for engelskfaget, har vi skrevet det meste af guiden på engelsk. Den afsluttende sektion om større skriftlige opgaver og tværfagligt samarbejde til sidst er dog skrevet på dansk.

Denne topic guide er senest blevet opdateret d. 19.12.2019.

Overblik

Da forretningmanden og reality-stjernen Donald J. Trump i 2015 annoncerede, at han ville stille op som republikansk kandidat til præsidentvalget i 2016, var der ikke mange, som tog ham alvorligt. De fleste kommentatorer mente, at han ville være uden chancer på grund af både sin manglende erfaring, sine ekstreme politiske holdninger og sin kontroversielle retorik.

Som tiden gik blev Trump dog mere og mere populær blandt befolkningen, og til sidst overhalede han alle de øvrige republikanske kandidater og blev nomineret til selve præsidentvalget. Selv da mente de fleste, at hans demokratiske modstander Hillary Clinton ville løbe med sejren til sidst, men Trump fik sikret sig nogle af de vigtigste stater og vandt dermed valget. Hans sejr var en overraskelse for de fleste, særligt fordi hans valgkamp var præget af adskillige skandaler. 

Trump indtrådte officielt som præsident i januar 2017. I løbet af valgkampen havde han haft særligt fokus på mærkesager som kampen mod illegal indvandring, afskaffelse af Barack Obamas sundhedsreform, færre restriktioner for erhvervslivet samt en generel forbedring af økonomien. Nogle af disse mærkesager viste sig dog vanskelige at gennemføre i praksis. Til trods for at republikanerne havde fuld kontrol med Kongressen i starten af Trumps præsidentperiode lykkedes det fx ikke at vedtage noget alternativ til Obamas sundhedsreform, og Trumps forsøg på at blokere indrejse fra udvalgte muslimske lande mødte også en del juridiske vanskeligheder.

Ligesom hans valgkamp har Trumps tid som præsident været præget af et usædvanlig højt antal politiske og personlige skandaler. Fx blev der tidligt rejst mistanke om, at hans valgkamp havde involveret ulovligt samarbejde med Rusland med særligt henblik på at sabotere Hillary Clintons kampagne og sikre Trump sejren. Denne mistanke førte til en omfattende FBI-undersøgelse, som allerede nu har ført til domme mod adskillige personer i præsidentens inderkreds. 

Trump er ofte blevet kritiseret for sin aggressive retorik, hvor han prøver at underminere sine modstandere med øgenavne, ved konstant at drage deres påstande i tvivl eller ved at skifte emne når han bliver mødt med personlige anklager. Han har også et meget løst forhold til fakta, og kalder ofte nyhedshistorier, som ikke matcher hans agenda, for "fake news", uden at fremsætte nogen form for beviser eller argumenter. Han er i det hele taget kritisk over for de etablerede medier (fx tv-netværk som CNN og aviser som The New York Times), og har endda adskillige gange referet til dem som "the enemy of the people". 

Globalt set har Trumps præsidentembede ført til et fald i USA's internationale popularitet - især i Europa og i og syd- og mellemamerikanske lande, hvor mange er kritiske overfor ham og hans politik. Ikke desto mindre er der også mange steder, hvor Trumps budskaber i nogen grad vækker genklang, hvilket kan ses i en generel tendens mod mere nationalistisk politik mange steder i verden. Fx er briternes beslutning om at forlade EU ofte blevet sammenlignet med valget af Trump som præsident - begge kan ses som symptomer på frustrationer over den globaliserede verdens realiteter og et ønske om at holde sit land sikret mod fremmede kræfter.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Donald Trump

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.