Komposition

På de følgende sider kan du læse om, hvordan man kan analysere kompositionen (opbygningen) af en dokumentarfilm. 

Uddrag

Lineær komposition

Nogle dokumentarer præsenterer deres emne ud fra en lineær kronologi, hvor begivenhederne dækkes i dén rækkefølge, som de skete. En dokumentar med lineær komposition er typisk let at følge med i, fordi modtagerne hurtigt kan orientere sig ift. hvilken del af forløbet der bliver præsenteret hvornår.

Testamentet af Christian Sønderby Jepsen er et eksempel på en dokumentarfilm med lineær komposition, fordi filmen følger tidsforløbet i en arvesag kronologisk. 

Fragmenteret komposition

Du kan også møde dokumentarer med spring i tid. Fx kan filmen starte med at se, hvordan en sag bliver afsluttet, og dernæst springer filmen så tilbage og undersøger, hvordan det endte på dén måde. Det kan være en effektiv måde at opbygge spænding på, fordi modtagerne bliver nysgerrige efter at se, hvordan man kommer frem til udfaldet. 

Et eksempel kunne være en true crime-dokumentar, som starter med at vise en voldsom forbrydelse og dernæst hopper tilbage og fortæller om de begivenheder, som ledte frem til den.

Cirkelkomposition

Nogle dokumentarer er opbygget efter en cirkelkomposition, hvor filmen starter og slutter samme sted. Det kan være en naturlig komposition for en dokumentar, som er fokuseret på at afdække meget forskellige aspekter af et større emne. På den måde kan filmen bevæge sig rundt omkring de forskellige delemener, men alligevel fremstå sammenhængende, fordi den både starter og slutter med et mere overordnet blik på sagen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind