Sprog

Sproget i ”Dødsslagteren fra Kællerhavgård” er præget af fortællerens personlighed. Den sproglige stil er lav, fordi der bl.a. er brugt slang. Sprogbruget er generelt realistisk, men der sker også brud på den realistiske stil.

Vi ser også nærmere på titlens betydning og på den symbolske betydning af soen, som Ove ville have skudt, da han i stedet ramte Mikkel.

Den sproglige stil er lav

Sproget er præget af fortællerens eget sprog i ”Dødsslagteren fra Kællerhavgård”. Det er et hverdagsagtigt sprog, der ligger tæt op ad talesprog. Fortælleren bemærker fx, at Ove ikke værdsætter gården og derfor vil ”skide den et stykke”. Det er en meget afslappet og lidt aggressiv måde at sige, at Ove er ligeglad med gården på.

Der er også brugt slang flere gange i novellen. Det gør også, at vi bliver opmærksomme på den lave stil. Fortælleren bemærker fx, at Ove og Mikkel var ”godt stegte”, Mikkel kaldes for ”knægt” flere gange, og københavnernes køb af helårshuse kaldes for ”noget værre svineri”.

Temaerne i novellen svinger fra tunge emner som død og sorg til mere hverdagsagtige emner som udlejning af sommerhuse og køb af æbler. Vi får tit detaljer med, der virker ligegyldige, men som får plads, fordi fortællingen er personlig. Fortælleren tilføjer fx, at det var ”cox orange æbler”, som Ove stjal fra Carlsen. Det behøver vi ikke at vide for at forstå Oves tyveri, men det gør historien nærværende og realistisk for læseren.

Virkning

Den lave stil forstærker følelsen af, at vi hører historien om Ove Gårdlund fra en lokal fortæller. Vi får fortalt historien med et personligt og hverdagsagtigt sprog, der gør, at vi lettere identificerer os med historien og personerne. Historien kommer tættere på os, fordi den er personlig og detaljeret. Vi føler næsten, at vi kender fortælleren, fordi vi får så mange holdninger og detaljer med i novellen.

Den lave stil gør også, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind