Personkarakteristik

Den vigtigste person i ”Dødsslagteren fra Kællerhavgård” er Ove Gårdlund, og analysen fokuserer derfor på ham. Vi kigger på de relationer, Ove har til konen Minna og til de øvrige indbyggere i Dalby Huse, men vi ser også på Minnas forhold til Carlsens søn Ken.

Oves udseende viser læseren, at han bærer på skyld og sorg

Vi har som læsere ingen indsigt i Oves tanker og følelser. Vi har derfor ikke mulighed for at vide, hvordan han præcist føler efter Mikkels død. Vi får dog lidt at vide om hans udseende, og det giver os en idé om, hvordan han føler.

Fortælleren bemærker bl.a., at Ove ved Mikkels begravelse stod ”foroverbøjet, som om han stod på en vippe og gjorde sig parat til at tage et hovedspring”, og at han var ”ranglet og knoglet at se på”. Vi får indtrykket af, at sønnens død har gjort Ove skrøbelig. Han ser tynd ud, og han ligner en, der er klar til at opgive livet og springe i graven med Mikkel. Han virker pga. sit knoglede udseende til at være en mand, der næsten kunne knække sammen af sorg.

Ove er dog samtidig blevet tykkere og tungere at se på efter ulykken. Der er noget ved hans skuldre, bemærker fortælleren. Det er, ”som om den dag sidder i ham”. Vi får indtryk af, at Ove bærer skylden over sønnens død på sine skuldre, og at det gør ham tung at se på. Han bærer en byrde, som andre ikke kan se direkte, men som alligevel påvirker hans måde at bevæge sig på.

Mikkels død bliver i novellen refereret til som en ulykke, men Ove skriver i sit digt, at han føler sig som én, der har slået ihjel. Vi kan se det som et udtryk for, at Ove aldrig tilgiver sig selv for den fejl, han begik, da han valgte at skyde soen. Mikkels død og soens slagtning er blevet kædet sammen i Oves sind, og det gør, at han føler skyld over begges død.

Vi kan også sige, at Ove har slået ihj...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind