[3]

Døds­slagteren fra Kællerhav­gård

Denne analysehjælp hjælper dig først med at forstå novellen "Dødsslagteren fra Kællerhavgård". Vi giver dig et resumé af teksten og en side med ordforklaringer. Derefter hjælper vi dig med selve analysen og fortolkningen. Der er også et afsnit om perspektivering.

Novellen er del af eksamenssættet i dansk på hhx fra d. 17. maj 2017 med opgaveformuleringen:

Opgave 1

Foretag en analyse og fortolkning af novellen. Perspektivér til tendenser i samtidens litteratur.

Tekstgrundlag:

Tekst 1: Dy Plambeck: ”Dødsslagteren fra Kællerhavgård”.

Trykt første gang i Politiken, den 6. april 2008.

På de følgende sider finder du et resumé af novellen. Under afsnittet ’Ordforklaringer’ finder du en liste over svære ord. De er her forsynet med en forklaring, så du ved, hvad de betyder i novellen.

Analysen forsyner dig med arbejdsspørgsmål, så du ved, hvad du skal se efter, hvis du vil øve dig i selv at analysere. Derefter gennemgår vi grundigt alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel.

Efter analysen er der et afsnit om fortolkning, budskab og tema samt en genremæssig perspektivering.

Vejledning til skriftlig opgave

Hvis du gerne vil have mere hjælp til opgavetypen analyse og fortolkning af fiktive tekster, har Studienet lavet en vejledning. Vejledningen hjælper dig med, hvordan opgavetypen skal skrives og bygges op, og hvad du skal huske at have med.

Analyse og fortolkning på HHX og HTX

Få hjælp til at skrive en analyse og fortolkning i Dansk. Vi viser dig, hvordan du kan forberede og bygge din opgave op. Med Studienets trin-for-trin vejledning kommer du gennem alle faser af arbejdet. Opgavetypen indgår altid ved eksamen i skriftlig Dansk på HHX og HTX.

Du får her et uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Dødsslagteren fra Kællerhavgård” skildrer en mands liv i Dalby Huse. Vi får det meste af Ove Gårdlunds livshistorie at vide, men vi får aldrig lov at se begivenhederne fra hans synsvinkel. Hele novellen er set gennem fortællerens personlige perspektiv. Vi ved derfor ikke, om Ove faktisk lignende en, der var klar til at tage hovedspring, eller om folk faktisk frydede sig over Mikkels død. Vi skal stole på fortælleren, hvis de begivenheder og rygter skal være sande.

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Dødsslagteren fra Kællerhavgård

[3]
Bedømmelser
 • 24-04-2022
  Givet af HHX-elev på 3. år
  God analysehjælp der belyser gode analytiske vinkler og aspekter
 • 01-03-2018
  Givet af HHX-elev på 3. år
  God
 • 27-04-2023
  Givet af 1.g'er på STX