Vejledning til diskuterende artikel
Dette er Studienets model til, hvordan man skriver en diskuterende artikel til et HF-hold (tidligere kendt som argumenterende artikel). At skrive en diskuterende artikel i dansk behøver ikke være særlig svært. Hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter, og hvordan du skal gå frem, kan du hurtigt blive god til denne opgavetype.
Formålet med vejledningen her er at sørge for, at du får hævet dine karakterer i dansk – især til eksamen, hvor det jo for alvor tæller.
Vejledningens inddeling
Vejledningen kan læses fra start til slut, men kan også fungere som et opslagsværk, du kan kigge i, når du er i tvivl om noget i din skrivning.
Vejledningen vil ved hjælp af tre trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige aflevering. Disse tre trin dækker:
- Hvad er den diskuterende artikel?: Hvad de grundlæggende krav er, du skal leve op til i en diskuterende artikel. Vi ser på målgruppe, længde, og giver dig en tjekliste, så du husker det hele. Du får også links til gode eksempler på besvarelser.
- Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din opgave ved at læse opgaveformuleringen og teksterne, og hvordan du får idéer til indholdet i opgaven.
- Skriv opgaven: Hvordan du bygger din argumenterende artikel op og skriver den. Her kommer vi både ind på, hvordan du kan skrive de enkelte dele af opgaven, samt hvordan du redegør, diskuterer og perspektiverer.
Til sidst i vejledningen giver vi dig gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvilket sprog du skal bruge i opgaven, hvordan du skriver sammenhængende, og hvordan du bruger citater.
Opgavehjælp og analysehjælp
Studienet har udviklet opgave- og analysehjælp til en række af de mest brugte tekster i skriftlig dansk. Vi giver dig hjælp til, hvordan du kan analysere de enkelte tekster, og hvordan du selv bliver god til at dykke ned i en tekst og redegøre, analysere, debattere osv.
Klik her for at se Studienets opgavehjælp (sagprosa-tekster)