[46]

Vejledning til diskuterende artikel

Dette er Studienets model til, hvordan man skriver en diskuterende artikel til et HF-hold (tidligere kendt som argumenterende artikel). At skrive en diskuterende artikel i dansk behøver ikke være særlig svært. Hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter, og hvordan du skal gå frem, kan du hurtigt blive god til denne opgavetype. 

Formålet med vejledningen her er at sørge for, at du får hævet dine karakterer i dansk – især til eksamen, hvor det jo for alvor tæller.

NB:  Dette er en vejledning til en før-2017-genre på HF. Hvis du er startet på HF efter 2017, skal du bruge vores vejledning til Debatterende artikel.

Vejledningens inddeling

Vejledningen kan læses fra start til slut, men kan også fungere som et opslagsværk, du kan kigge i, når du er i tvivl om noget i din skrivning.

Vejledningen vil ved hjælp af tre trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige aflevering. Disse tre trin dækker:

 • Hvad er den diskuterende artikel?: Hvad de grundlæggende krav er, du skal leve op til i en diskuterende artikel. Vi ser på målgruppe, længde, og giver dig en tjekliste, så du husker det hele. Du får også links til gode eksempler på besvarelser. 
 • Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din opgave ved at læse opgaveformuleringen og teksterne, og hvordan du får idéer til indholdet i opgaven.
 • Skriv opgaven: Hvordan du bygger din argumenterende artikel op og skriver den. Her kommer vi både ind på, hvordan du kan skrive de enkelte dele af opgaven, samt hvordan du redegør, diskuterer og perspektiverer.

Til sidst i vejledningen giver vi dig gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvilket sprog du skal bruge i opgaven, hvordan du skriver sammenhængende, og hvordan du bruger citater.

Opgavehjælp og analysehjælp

Studienet har udviklet opgave- og analysehjælp til en række af de mest brugte tekster i skriftlig dansk. Vi giver dig hjælp til, hvordan du kan analysere de enkelte tekster, og hvordan du selv bliver god til at dykke ned i en tekst og redegøre, analysere, debattere osv.

Klik her for at se Studienets opgavehjælp (sagprosa-tekster)

Klik her for at se Studienets analysehjælp (skønlitteratur)

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vejledning til diskuterende artikel

[46]
Bedømmelser
 • 04-05-2011
  Den forklerer rigtig godt, hvad det er, man skal have med i sin til, og giver gode eksempler.................
 • 02-03-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  bruger det til alle mine diskuterende artikler. super nyttigt og nemt at finde rundt i
 • 30-05-2016
  Givet af HF-elev på 2. år
  God vejledning. Som var rigtig nyttig som opslagsværk ved skriftlig eksamen.
 • 27-03-2016
  Givet af HF-elev på 2. år
  Super god hjælp