Tale

Her kan du læse et eksempel på, hvordan diskursanalyse af taler kan se ud. Teksten er taget fra et SRP om racediskrimination i USA, hvori der indgår diskursanalyse af to taler om emnet, holdt af hhv. præsident Barack Obama og præsident Joe Biden. 

Diskursanalyse

Siden midten af 2010’erne har sager om drab på afroamerikanere begået af politiet fyldt meget i de amerikanske medier. Talerne i denne diskursanalyse blev begge holdt i forbindelse med domme i retssager om drab på afroamerikanere begået af ordensmagten. Daværende præsident Barack Obama holdt i 2013 en tale, efter vagtmanden George Zimmerman blev frikendt for drabet på den 17-årige afroamerikaner Trayvon Martin (Alvarez & Buckley, 2013). Nuværende præsident Joe Biden holdt i foråret 2021 en tale i forbindelse med, at politibetjenten Derek Chauvin blev dømt for mordet på den 46-årige afroamerikaner George Floyd. Både Obama og Biden bruger deres taler til at italesætte racediskrimination i politiet og den manglende tillid til politiet blandt afroamerikanere.

Nodalpunkter og ækvivalenskæder

Obama og Biden italesætter problemet med racediskrimination og mulige løsninger forskelligt i deres diskurser. I de følgende afsnit vil jeg analysere nodalpunkter og ækvivalenskæder i begge diskurser.

Diskursernes problematisering af racediskrimination

Nodalpunktet for både Barack Obama og Joe Biden er systemisk racisme mod afroamerikanere, idet de begge er enige om, at der er tale om et gru...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind