Dansk

Du skal udvælge analysepunkter og nedslag i din tekst

I opgaven har du ikke plads til at lave en komplet analyse af teksterne, hvor du kommer omkring alting. Så du er nødt til at vælge nogle bestemte analysepunkter. Det gør du ved først at overveje, hvad din opgaveformulering spørger dig om. Derefter skal du vælge analysepunkter ud, som kan hjælpe dig med at svare på spørgsmålene.

Hvis du fx skal undersøge periodens kvindesyn, så kan det være relevant at fokusere på at lave en grundig personkarakteristik af kvinderne i din tekst. Du kan så fravælge analysepunkter eller gå mindre i dybden med dem, hvis de ikke er vigtige for dit spørgsmål.

Det betyder også, at du i mange tekster kan have fordel af at lave nedslag på relevante steder i teksten og analysere dem grundigt, mens du fravælger andre dele. Det er heller ikke sikkert, at det er nødvendigt med en samlet fortolkning, i stedet kan du med fordel samle op på de pointer, som din tekst bidrager med til spørgsmålet i opgaven.

Du må gerne lave et kort og præcist resumé af handlingen. Hold dit resumé til ganske få linjer, da lange og refererende afsnit tager meget plads og ikke bliver vurderet særligt højt af dine lærere.

Der er mange forskellige måder at analysere og fortolke på. Herunder viser vi tre forskellige metoder, som kan være velegnede i din opgave.

Metode 1: Analyse og fortolkning af virkemidler

En god måde at analysere og fortolke på er at kigge nærmere på de vigtigste virkemidler i teksten. Det kan enten være litterære virkemidler (fx billedsprog eller handlingsforløb) eller retoriske virkemidler (fx appelformer eller ordvalg). I en analyse og fortolkning af virkemidler i teksten skal du først og fremmest gøre disse tre ting:

  • Beskriv de karakteristiske og typiske virkemidler i teksten, alt efter hvad der er relevant for din problemformulering. Brug citater fra teksten ved de vigtige analyser.
  • Analyser virkemidlernes indflydelse på teksten og eventuelt modtageren.
  • Fortolk, hvad brugen af disse virkemidler i teksten betyder i forhold til emnet/problemstillingen/budskabet i teksten.

Eksempel på analyse og fortolkning af virkemidler

H.C. Andersens tydelige brug af billedsprog og adjektiver går igen  igennem

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind