Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere Digte 2014 af Theis Ørntoft. Vi fokuserer på hele digtsamlingen. Du kan sagtens bruge de overordnede pointer i en analyse af enkelte digte fra bogen. Men du skal selvfølgelig vise, hvordan pointerne giver mening i forhold til det konkrete digt, du analyserer.

Vi har fokus på følgende punkter i analysen:

Du kan finde inspiration til at analysere digtsamlingen på egen hånd ved at læse vores vejledning til digtanalyse. Vejledningen fokuserer på analyse af enkelte digte, men kan også bruges, hvis du skal analysere hele digtsamlingen:

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.

 

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af vores analyse af digtenes sproglige virkemidler:

Digte 2014 er også præget af forskydninger 

Ved siden af de mange gentagelser er forskydninger den mest iøjnefaldende sproglige figur i digtsamlingen. Det er typisk forskydninger fra noget meget konkret til noget meget abstrakt eller fra en lille detalje til en stor helhed. Det vil sige, at forskydninger i Digte 2014 også kan opfattes som en slags modsætninger (konkret vs. abstrakt; lille vs. stor), men pointen med den sproglige figur er ikke at udpege modsætninger. Det er tværtimod at skabe forbindelser mellem fænomener, der ellers befinder sig meget langt fra hinanden. 

Det er der et rigtig godt eksempel på i et af digtene fra første del. Her skaber jeget en forskydning fra noget meget konkret og jordnært (en tenniskamp og jegets fugtighedscreme) til noget meget overordnet og altomfattende (universet og det globale økonomiske kredsløb):

Nu viser Eurosport tennis
Nu skinner den nærmeste stjerne
ned over Sharapovas tredje matchbold 
Nu smører jeg mine lemmer med fugtgivende creme
Og bevæger dem rundt i rådne økonomier (s. 15)

I passagen her bliver tenniskampen set i et kosmisk perspektiv. Det vil sige, at kampen bliver set i lyset af noget, der er langt større end de konkrete begivenheder i kampen, fx Sharapovas matchbold. I stedet er det solskinnet på tennisbanen, som digtet fokuserer på, og ikke kun dét. Det er også det faktum, at solen er en stjerne, og at den solbeskinnede tenniskamp finder sted i en lille del af et langt, langt større univers. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind