Rim i digte
Digtets rim er forholdsvis lette at finde. Rim gør, at digtet lyder flot og lyrisk (musisk), og at det er lettere at huske digtet. Der findes to overordnede typer af rim, nemlig bogstavrim og stavelsesrim (enderim).
- Benyttes der rim i dit digt?
- Og hvilken virkning har rimene i digtet?…
...
Bogstavrim
Bogstavrim vil sige, at et bestemt bogstav optræder ofte lige efter hinanden, især som første bogstav i nogle ord. Bogstavrim findes både som konsona…
...
Stavelsesrim og enderim
Stavelsesrim er, når to stavelser rimer med hinanden. Fx: ”Jeg rimer, så du falder i svimer”.
De fleste stavelsesrim er enderim. Dvs. at stavelserne, som rimer, står i enden af to vers. Men stavelsesrim kan også optræde i ét vers, s…
...
Rimmønster
Når et digt har enderim, kan man opstille et mønster for, hvordan de enkelte vers rimer med hinanden, eller hvor rimene er placeret. Dette kaldes digtets rimmønster eller rimskema.
Rimmønsteret fremkommer, ved at man noterer, hvilke vers der rimer med hinanden. Disse vers giver man så bogstaver, sådan at vers, der rimer med hinanden, får samme bogstav.
...
Mandlige og kvindelige rim
Når man skriver rimmønsteret op, kan man skelne mellem mandlige og kvindelige rim. Mandlige rim noteres med stort bogstav, og kvindelige rim noteres med lille bogstav…
...
Øjerim og ørerim
Det er ikke alle rim, der lyder ens. Nogle ord ser bare ens ud og 'rimer' derfor kun for øjnene. De kaldes øjerim og kan virke me…