Kompartmentmodeller

Her beskriver vi, hvordan du kan bruge en kompartmentmodel som hjælp til at opstille en differentialligningsmodel. Vi gennemgår også nogle eksempler, hvor vi opstiller differentialligningsmodeller ud fra kompartmentmodeller.

Introduktion

Når du skal opstille en differentialligningsmodel, kan det være en hjælp at tage udgangspunkt i en kompartmentmodel. Kompartmentmodeller kan benyttes, når det du skal opstille en model af, kan betragtes som en eller flere mængder, hvor der tilføres og/eller fjernes "noget". Det kan fx være en beholder med væske, hvor der tilføres og fjernes væske, eller det kan være en befolkningsgruppe, hvor der kommer nogle til (nyfødte, tilflyttere), og der falder nogle fra (afdøde, fraflyttere).

Opstil en kompartmentmodel

Når du skal opstille en kompartmentmodel, så skal du vælge en størrelse, som du vil holde regnskab med. Det kan fx være indbyggertallet i et bestemt land. Derefter skal du evt. opdele den størrelse du vil holde regnskab med i nogle kategorier, afhængigt af hvad det er, du gerne vil beskrive med din model. Hvis du fx vil opstille en befolkningsmodel og er interesseret i at kende fordelingen mellem børn/unge og voksne...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind