Idéhistorie

Idéhistorie har tre forskellige typer af analyse: almenhistorisk (fx kildekritik og periodisering), teknologihistorisk (fx modeller til teknologiudvikling og -analyse) og idéhistorisk (fx etisk analyse og begrebshistorie). Vi har valgt at vise dig fire bud på metoder, du kan anvende i din DIHO.

Kildekritisk analyse (metode 1)

Analyse af historiske fremstillinger (metode 2)

Begrebshistorisk analyse (metode 3)

LTS - Large Technological Systems (metode 4)

Disse metoder kan godt kombineres, så man bruger mere end én af dem i sin opgave. Hvis din skole allerede har valgt en bestemt metode, så skal du naturligvis benytte den i din opgave.

Metode 1: Kildekritisk analyse

Hvis du skriver om konkrete historiske begivenheder, så vil det være relevant for dig at anvende den almenhistoriske metode, som består af en kildekritisk analyse. En kildekritisk analyse handler om at gå i dybden med konkrete historiske kilder. Du kan bruge metoden uanset om du skriver om historiske begivenheder, udviklingen af teknologi eller forståelse af begreber i forskellige perioder af historien.

Analysen kan sammenlignes med en analyse i dansk, hvor du har en tekstnær tilgang til den tekst eller det medie, du arbejder med. Tekstnærhed i kildekritik vil sige, at du skal dokumentere dine pointer med citater og henvisninger fra kilden.

Du har ikke ret meget plads til rådighed i din opgave, så derfor er du nødt til at have et skarpt fokus i din analyse. Det gør du ved først at overveje, hvad din opgaveformulering spørger dig om. Derefter skal du vælge relevante dele af dine kilder ud, som kan hjælpe dig med at svare på spørgsmålene. Du skal altså ikke gennemgå alt indhold i en kilde.

Du må gerne lave nogle nedslag i afsnit, som er relevante for p...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind