det underste land

Her får du hjælp til at analysere og fortolke digtet “det underste land”. Digtet er skrevet af Gustaf Munch-Petersen og er udgivet i digtsamlingen det underste land fra 1933.

Først forklarer vi dig digtet strofe for strofe, så du får en god forståelse af, hvad digtet egentlig handler om. Derefter finder du hjælp til din analyse, hvor vi har fokus på centrale analysepunkter. Til sidst giver vi dig hjælp til at fortolke og perspektivere digtet. 

Du kan også vælge at lytte til vores podcast, som hjælper dig godt i gang med at forstå digtet.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Menneskene fra det underste land har en særlig livskraft og kontakt til deres følelser

Vi skal ikke forstå det underste land som et bogstaveligt og fysisk sted. Det er nærmere et billede på en egenskab ved en bestemt slags mennesker. Når digtet beskriver, at nogle mennesker er “født i det underste land”, så skal vi altså læse det som et billede på, at disse mennesker har en særlig god kontakt til deres følelses- og driftsliv. 

Vi så det i den første strofe, hvor de bliver beskrevet som “vandrende / elskende / grædende” og dette gentages også i den femte og sidste strofe. Vi kan også se kontakten til følelser og drifter udtrykt i beskrivelsen af “det underste land”, som findes i anden strofe:

o større end alle lande
herligere
er det underste —
opad vrider jorden sig
i en spids —
og nedad
udad synker det tunge
levende blod
ind i det underste land —

Vi kan hurtigt se, at “det underste land” ikke beskrives på en realistisk måde. Det er, som om jorden er besjælet og ved egen kraft kan skabe et slags bjerg. Vi hører også, at der synker tungt “levende blod” nedad og udad fra jordens spidse bjerg. Vi skal forstå det underste land som et billede på den menneskelige underbevidsthed... 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

det underste land

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.