Forstå det periodiske system. Vi gennemgår alt det du behøver at vide om det periodiske system, uanset om du har Kemi C, Kemi B eller Kemi A.
Alle begreberne forklares med letforståelige figurer.
Her får du et uddrag fra siden om, hvordan du aflæser det periodiske system:
Elektronstrukturen
Tallene i højre side angiver elektronstrukturen. Det vil sige, hvor mange elektroner, der er i de forskellige skaller. Vi kan se, at Na har 2 elektroner i skal 1, 8 elektroner i skal 2 og 1 elektron i skal 3, og ingen elektroner i skal 4, skal 5, skal 6 og skal 7. Bemærk også, at summen af elektronerne er lig med atomnummeret: 2 + 8 + 1 = 11. Der er altså 11 negative elektroner i Na i alt. Det passer med atomnummeret som også er 11, fordi der er 11 positive protoner i kernen. Atomet er dermed neutralt alt i alt.
Bemærk at der kan være forskel fra et periodisk system til et andet, så du kan ikke være sikker på, at elektronstrukturen altid står i højre side som her - og der findes også mange periodiske systemer, hvor elektronstrukturen slet ikke er angivet. Man kan dog ofte genkende elektronstrukturen ved, at den normalt er skrevet med mindre tal end både atomnummeret og atommassen/molarmassen.
Den røde metaltrappe
Den røde metaltrappe adskiller grundstofferne i metaller og ikke-metaller:

Metallerne ligger under trappen, mens ikke-metallerne ligger over trappen.
Romertallene over hver hovedgruppe
Den vigtigste del af det periodiske system er de otte lodrette hovedgrupper (markeret med grønt):
.svg)
Hver hovedgruppe har et nummer som skrives med romertal.
Ovenover første hovedgruppe ude til venstre ser vi romertallet, I, som betyder ...