Problemer under debat: temaer i det moderne gennembrud

Litteraturen skulle pege på problemer

I det moderne gennembrud skulle litteraturen sætte problemer under debat. Det var kravet fra gennembruddets store fortaler, litteraturkritikeren Georg Brandes, og det var ambitionen for gennembruddets forfattere.

Det betød ikke, at forfatterne skulle komme med forslag til, hvordan man løste de problemer, de skrev om. Det betød, at litteraturen skulle gøre opmærksom på tidens vigtigste problemer. Ved at gøre opmærksom på bestemte problemer, kunne forfatterne håbe på, at der blev fundet en løsning på problemerne. Men litteraturens opgave var første og fremmest at sætte problemerne under debat, så andre kunne se dem og måske løse dem.

Temaer i litteraturen

Det var især tre problemer i datidens samfund, som forfatterne i det moderne gennembrud var optaget af, nemlig kvinder, klasse og kirke. Vi omtaler i dag de tre problemer som ”de tre k’er”. Det er egentlig bare ment som en huskeregel. Nogle gange bruges betegnelsen køn i stedet for kvinder og kristendom i stedet for kirke.

Bag de tre betegnelser gemte sig i slutningen af 1800-tallet nogle voldsomme problemer og konflikter, som igen og igen blev debatteret. Det skete både i litteraturen og i en bredere off...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind