[1]

Det forsømte forår

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke Det forsømte forår (1940) af Hans Scherfig. Romanen handler om, hvordan lærerne i “den sorte skole” i tiden omkring første verdenskrig pinte og plagede deres elever for at gøre dem til dannede mennesker. Faktisk så meget, at én elev i al hemmelighed slog en af lærerne ihjel. 

Skolen i bogen er baseret på Metropolitanskolen, hvor Scherfig selv blev student fra i 1924. Scherfig var kritisk over for borgerskabet og den sorte skole, hvilket kan forklare, at han senere blev kommunist.

Romanen er tilsyneladende inspireret af den norske roman Gift (1883) af Alexander Kielland.

Analysehjælpen giver dig hjælp til udvalgte elementer i Scherfigs roman samt filmversionen fra 1993. Vi anbefaler, at du starter med vores arbejdsspørgsmål.

Analysehjælpen indeholder:

Sådan bruger du analysehjælpen.

 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Kapitel 52

I romanens sidste kapitel er vi tilbage i romanens nutid - til klassens jubilæum, hvor mændene nu er blevet fulde og eftertænksomme. Den alvidende fortæller beskriver her i en samfundskritisk tone, at selvom de næsten alle blev til vigtige borgere i samfundet, så blev ingen af dem det, de drømte om. Thorsen ville fx være naturforsker, men blev læge. Og Horn ville være digter, men blev litteraturanmelder. 

Mændenes forvandling til respektable borgere er sket på grund af skolens, forældrenes og samfundets forventninger til, hvordan man er “rigtig”. Man skal fx have en pæn facade udadtil og have et prestigefyldt, vellønnet job. Men faktum er, at flere af mændene nu er fanget i ulykkelige ægteskaber eller utilfredsstillende jobs. Deres forår er forbi.

Midt i beruselsen og fortrydelsen får Ellerstrøm afsløret for de andre, at det var ham, der slog Blomme ihjel. Men de andre lader ikke til at tage ham alvorligt.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det forsømte forår

[1]
Bedømmelser
  • 14-04-2023
    Givet af HF-elev på 2. år