Det er Knud som er død
I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Det er Knud som er død” af Tom Kristensen. Digtet er udgivet i digtsamlingen Mod den yderste rand i 1936.
Du får resumé og arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med arbejdet. Derefter ser vi på de vigtigste elementer i analysen. Til sidst får du hjælp til at fortolke og perspektivere digtet.
Desuden kan du høre vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden.
Hvis du bruger analysehjælpen til en skriftlig opgave, så skal du huske en kildeangivelse.
Baggrund
Digtet blev første gang bragt i Politiken den 22. december 1933, dagen efter polarforskeren Knud Rasmussens død. Digtet er altså et mindeord over Knud Rasmussen, som var grønlandsk-dansk polarforsker, som var kendt for sine mange polarekspeditioner.
Knud Rasmussen var født og opvokset i Grønland. Han talte sproget flydende og var bekendt med inuitternes kultur. Derfor kom han til at spille en stor rolle for forholdet mellem Grønland og Danmark. Rasmussen havde et ben i begge lejre. Han formåede at vinde inuitternes tillid takket være sine grønlandske aner og sit karismatiske væsen.
Tom Kristensen var Knud Rasmussens ven og kollega. Kristensen havde tidligere redigeret nogle af Rasmussens bøger. Digtet er siden sat i musik af popgruppen The Minds of 99 på deres selvbetitlede debutalbum fra 2014.
Uddrag
Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen: