Det er Knud, som er død

Her kan du høre en podcast, som giver dig hjælp til at analysere, fortolke og perspektivere Tom Kristensens digt ”Det er Knud, som er død”. Digtet er fra digtsamlingen Mod den yderste rand som udkom i 1936.

Podcasten giver dig en grundig indføring i, hvordan du kan gribe dit arbejde med digtet an. Du kan både bruge podcasten, hvis du skal skrive om digtet eller forberede dig til en time. 

Baggrund

Digtet blev dog første gang bragt i Politiken den 22. december 1933, dagen efter polarforskeren Knud Rasmussens død. Digtet er altså et mindeord over Knud Rasmussen, som var grønlandsk-dansk polarforsker, som var kendt for sine mange polarekspeditioner. 

Digtet er siden sat i musik af popgruppen The Minds of 99 på deres selvbetitlede debutalbum fra 2014.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

I den første strofe fremmaner jeget et billede ”Var jeg en Rype i Dag, løfted jeg Vingen til Slag”.  En rype er en fugl, så jeget forestiller sig ikke, at han skal til at slå nogen. Men hvis han var en rype, så ville han flyve. I løbet af digtet bliver det klart, hvor han ville flyve hen. Han ville nemlig flyve til Grønland og udbrede beskeden om Knud Rasmussens død til befolkningen der. 

Så den første strofe beskriver, hvordan han vil løfte vingerne og blive klar til at flyve, og hvordan han ville fylde lungerne med luft, og så ville han flyve ” over et vinterligt Hav”. Vi en beskrivelse af, hvordan vejret er præget af noget dystert, og det er nærmest uvejr. 

Vi hører om ”den mørke Decembers skyomtumlede Rum”. Så der egentlig en meget dramatisk scene, der bliver sat i den første strofe. Uvejret og kaos er også med til at understrege det følelsesmæssige kaos, som jeget befinder sig i. Han er i chok over nyheden om Knud Rasmussens død.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det er Knud, som er død

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.