Analyse

Analysehjælpen til Klaus Rifbjergs digt “Det er blevet os pålagt” indledes med nogle arbejdsspørgsmål. Dem anbefaler vi dig at svare på, inden du går i gang med selve analysen. Bagefter kan du læse dig til vores bud på svarene i analysehjælpen. Undervejs kommer vi ind på alle de elementer, der normalt indgår i en digtanalyse.

Vi begynder analysen med at kigge på digtets genre og komposition. “Det er blevet os pålagt” er et prosadigt, og formen i de tre strofer er fri, bl.a. fordi versene hverken er lige lange eller rimer. Vi kigger på den virkning, den frie form har. 

Derefter ser vi nærmere på digtets rim og rytme. Selvom digtet ikke har et fast rim- og rytmemønster, opstår der nemlig alligevel lidt rytme pga. digtets bogstavrim. Bogstavrimene lægger særlig vægt på bestemte verselinjer, og vi kigger på et udvalgt eksempel for se, hvad rimene fremhæver. 

“Det er blevet os pålagt” rummer desuden flere sproglige virkemidler, der har betydning for vores forståelse af digtet. Det er bl.a. semantiske skemaer og passivkonstruktioner, der påvirker læsningen. Digtets centrale semantiske skema fungerer desuden også som en gennemgående metafor, der tematiserer statistikkens magt over mennesket. Vi fokuserer derfor især på dette semantiske skema, men kigger også på et andet i afsnittet om sproglige virkemidler.

Digtets fortæller er et lyrisk “vi”. Vi’et refererer til mere end én person, og vi kigger på, hvorfor det højst sandsynligt refererer til danskerne eller mennesker i den moderne verden generelt. Vi ser også på, hvilken virkning det har, at vi’et hovedsageligt har form af et “os”. 

Har du brug for mere generel hjælp for at komme i gang med din digtanalyse, kan du også se vores vejledning til digtanalyse:

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.