Andre sproglige virkemidler

Blomsterne er et klassisk symbol på skønhed

”Det blomstrende slagsmål” bruger Tom Kristensen blomster som et gennemgående symbol på skønhed. Blomsten er et traditionelt symbol på fænomener som skønhed og kærlighed.

”Det blomstrende slagsmål” tager det velkendte symbol og placerer det i en ny sammenhæng. Med en metafor fra samme kildeområde kan vi sige, at blomstersymbolikken omplantes fra kærlighedens og skønhedens til voldens og ødelæggelsens have. Nu vokser blomsterne ikke frem af kærlighed og klassisk skønhed, men derimod af vold og uskønne konflikter.

”Det blomstrende slagsmål” er på den måde i overensstemmelse med de tanker om skønhed, som Tom Kristensen præsenterede i et andet digt fra Fribytterdrømme,Landet Atlantis”. Her lyder det, at ”Skønheden skabes af grelle Konflikter”.

Værtshusslagsmålet er netop en begivenhed, der er præget af skarpe kontraster og ”grelle konflikter”. Her bliver den røde valmue en metafor for en blodnæse, mens en blå-lilla stedmoderblomst bliver en metafor for et blåt øje. I kontrast til de farverige blomster står mændenes blege ansigter og værtshusets tågede lokale. I den kontrast eller ”grelle konflikt” opstår en ny form for skønhed, hvor de gammelkendte blomstersymboler er med til at give det grimme slagsmål en overraskende storhed.

Der er klare kontraster mellem det farveløse og det farverige

”Det blomstrende slagsmål” indeholder en del modsætninger. Digtet er grundlæggende bygget op omkring modsætningen mellem en høj, poetisk stil og et ”lavt” indhold, dvs. et fordrukkent værtshusslagsmål.

Den overordnede modsætning bliver også trukket op i en række konkrete billeder. I strofe 4 finder vi eksempelvis en modsætning mellem blodets varme røde farve og den hvide huds kolde bleghed:

Han slår, - og en Valmue breder sin blødende Krone
og kysser den vinrøde Mund
med Kronbladets Rund
og blusser af Varme mod Bleghedens snehvide Tone.
Se Valmuens Blod!
I Sne har den Rod!
Har Sommerens knuste Hjerte mon blødt
og trodser den...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind