[12]

Det blomstrende slagsmål

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke “Det blomstrende slagsmål”. Digtet er fra Tom Kristensens debutdigtsamling Fribytterdrømme, der udkom i 1920. I “Det blomstrende slagsmål” fremstilles et simpelt værtshusslagsmål mellem fulde mænd som en smuk og ophøjet begivenhed.

Analysehjælpen indeholder:

 

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Et sidste ekspressionistisk træk ved “Det blomstrende slagsmål” er sproget. Her kan vi fx se nærmere på de ordklasser, der bruges. Der er mange verber, der har at gøre med handling eller decideret vold, og det gør sproget dynamisk. Der er også beskrivende adjektiver, der især nævner farver som “rød”, “snehvide” og “gråt”. Adjektiverne gør sproget farverigt og levende. 

Modsætninger eller kontraster er et andet ekspressionistisk sprogtræk, som vi ligeledes ser i “Det blomstrende slagsmål”. Meget af digtets dynamik udspringer af disse modsætninger, fx den blodrøde farve over for den snehvide. 

Endelig er digtet også fuldt af sproglige billeder såsom metaforer. Flere af dem er usædvanlige og nyskabende, hvilket også var typisk for ekspressionismen. Det gælder fx metaforen “en stedmoderblomst”, der bruges om noget voldsrelateret, nemlig et blåt øje. Alle disse træk er med til at gøre “Det blomstrende slagsmål” til en tekst, der strutter af saft og kraft.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det blomstrende slagsmål

[12]
Bedømmelser
 • 30-04-2023
  Givet af 1.g'er på STX
  Det er en fantastisk hjælp til at komme i gang med en analyse og fortolkning! Man kan søge efter det man mangler, læse et lille udsnit og derefter selv tænke videre.
 • 16-06-2023
  Givet af HF-elev på 1. år
 • 19-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 02-03-2023
  Givet af HF-elev på 1. år