[12]

Det blomstrende slagsmål

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Det blomstrende slagsmål” af Tom Kristensen. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsviden, og endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten.

Præsentation af teksten

Titel: ”Det blomstrende slagsmål” (1920)
Forfatter: Tom Kristensen
Genre: Digt

”Det blomstrende slagsmål” er et digt fra Tom Kristensens debutdigtsamling Fribytterdrømme, der udkom i 1920. Digtsamlingen er et af de vigtigste værker i den periode af dansk litteraturhistorie, vi kalder ekspressionismen. Den indeholder udover ”Det blomstrende slagsmål” digte som ”Fribytter” og ”Landet Atlantis”, som alle er centrale tekster i den danske ekspressionisme. I "Det blomstrende slagsmål" følger vi, hvordan et simpelt værtshusslagsmål udvikler sig til at blive en smuk og blomstrende begivenhed. Det er typisk for Tom Kristensen og ekspressionismen at finde skønhed uventede steder, fx i et voldeligt slagsmål.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Tema og budskab

Digtets overordnede tema er forholdet mellem ødelæggelse og skønhed. Digtet viser, at når noget bliver revet ned eller ødelagt, vokser der noget nyt frem. En næse bliver slået til blods, og en smuk valmue af blod folder sig ud i offerets blege ansigt. Digtet kredser med andre ord om det tema, at skønheden og destruktionen er tættere forbundet, end digtere traditionelt set har tænkt.

Digtets budskab kan sammenfattes i lignende vendinger. Et simpelt værtshusslagsmål kan være lige så stort og smukt som et digt om mægtige guder, der kæmper om at beherske universer. Det traditionelt uskønne og umoralske har sin egen skønhed. Værtshusslagsmålet er grimt og ødelæggende, men det skaber skønhed i form de farver, som breder sig i slagsbrødrenes ellers grå og blege ansigter.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det blomstrende slagsmål

[12]
Bedømmelser
 • 30-04-2023
  Givet af 1.g'er på STX
  Det er en fantastisk hjælp til at komme i gang med en analyse og fortolkning! Man kan søge efter det man mangler, læse et lille udsnit og derefter selv tænke videre.
 • 16-06-2023
  Givet af HF-elev på 1. år
 • 19-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 02-03-2023
  Givet af HF-elev på 1. år