Analyse

Her får du hjælp til at analysere Michael Strunges digt "DER ER ET YNDIGT LAND". Vi har fokus på følgende dele af analysen:

Hvis du har brug for mere hjælp til at analysere og fortolke digtet, kan du bruge vores vejledning til digtanalyse.

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.

 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Versalerne giver digtet et vredt udtryk

Digtet er skrevet med versaler, altså store bogstaver. Det er det første sproglige virkemiddel, der springer i øjnene, når vi ser på digtet. Brugen af versaler giver digtet et pågående, nærmest aggressivt udtryk. Vi fornemmer fortællerens vrede og harme over rigets tilstand. Det virker næsten, som om digtet skriger sine budskaber ud. Digtet kommer da også fra den digtsamling, der hedder SKRIGERNE.  

Digtet har en del talesprogstræk

Digtet har en del talesprogstræk. Ord er afkortede eller helt erstattede med apostroffer. Det afspejler den måde, vi af og til forkorter og komprimerer sproget på, når vi taler. Et eksempel er verset ”DET’ HVAD DET HAR”, hvor verbet ’er’ erstattes med en apostrof. Et andet eksempel er i digtets afslutning:

VI ÆLSKER DET
DET KU’ BLI’ ØNDIGT

Her er det ikke kun forkortelsen af ’kunne’ og ’blive’, der giver et talesprogspræg. Det er også den fonetiske stavning af ’elsker’ og ’yndigt’. Ordene bliver skrevet forkert, men på en måde, som lydligt minder om den måde, som ordene bliver udtalt på. 

Talesprogstrækkene er med til at fjerne digtet yderligere fra det ophøjede og harmoniske, som vi forbinder med Oehlenschlägers...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind