DER ER ET YNDIGT LAND

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet “DER ER ET YNDIGT LAND”. Digtet er skrevet af Michael Strunge og er udgivet i digtsamlingen SKRIGERNE fra 1980.

Først får du resumé og arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start på din analyse og fortolkning. Dernæst får du hjælp til at analysere digtets vigtigste træk. Til sidst får du hjælp til at fortolke det.

Du kan også lytte til vores podcast, hvor vi går i dybden med digtet.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Danmark har mistet sin selvbestemmelse til overnationale institutioner

Digtet indeholder henvisninger til institutioner som EF og NATO. Begge institutioner bliver fremstillet kritisk og beskyldt for at tage selvbestemmelsen fra de danske vælgere og politikere. 

EF, Det Europæiske Fællesskab, er det, vi i dag kender som EU, Den Europæiske Union. Navneskiftet skete først i 1993. NATO er stadig navnet på den fælles forsvarspagt, der blev grundlagt i 1949. Tanken bag NATO er, at medlemslandene er forpligtede til at forsvare hinanden, hvis et af landene bliver angrebet. 

Fortælleren mener, at de overnationale institutioner trækker en masse regler og påbud ned over hovedet på danskerne. Befolkningen føler, at de har mistet indflydelse på udformningen af samfundet:

VI ER STEMMESEDLERNE PÅ LOSSEPLADSEN
VI ER STANKEN FRA SLOTTETS VOLDGRAV

Et andet af digtets fjendebilleder er ”VALUTASLANGEN”. Udtrykker beskriver tidens europæiske valutasamarbejde, hvor værdien på de forskellige europæiske nationers valuta fulgte hinanden uden alt for store udsving...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

DER ER ET YNDIGT LAND

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.