Den største sorg

Med analysehjælpen her får du vejledning til at analysere og fortolke novellen “Den største sorg”. Teksten er skrevet af Klaus Rifbjerg og udgivet i 1977. Den udkom som del af en novellesamling med samme titel.  

Novellen fokuserer på, hvordan et moderne menneske håndterer en eksistentiel krise. I dette tilfælde er det en ældre kvinde, som skal acceptere sorgen over sin mands død. Novellen giver en helt realistisk skildring af verden og handlingsforløbet. Alligevel rummer den et dybere psykologisk og symbolsk betydningslag, hvor læseren skal på arbejde for at få hele betydningen på plads.

Først får du et resumé af teksten og ordforklaringer. Derefter får du en grundig gennemgang af selve analysen, fortolkningen og et afsnit med ideer til perspektivering. Til sidst får du hjælp til at skrive en litterær artikel eller analyse om novellen.

Indholdet af analysehjælpen

På næste side får du et resumé og ordforklaringer, som kan gøre din læsning lettere. På siden efter får du baggrundsinformation om perioden og forfatteren, så du har bedre mulighed for at forstå teksten. Her kan du læse om Rifbjergs særlige skrivestil og 70’ernes Danmark.

I analysen får du en række arbejdsspørgsmål, så du har noget at gå ud fra, hvis du selv kaster dig over analysen. Derefter kigger vi grundigt på alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel. Her vil du også kunne finde svar på spørgsmålene.

Efter analysen er der en side med fortolkning, budskab og tema. På siden efter finder du en perspektivering til den litteraturhistoriske periode, forfatteren og et af tekstens temaer.

Hjælp til at skrive litterær artikel

Til sidst i analysehjælpen får du hjælp til at skrive en litterær artikel om “Den største sorg”. Her vil vi give dig to vinkler, som viser, hvordan du kan skrive en sammenhængende litterær artikel, som ikke er en skematisk gennemgang af analysen. Den første vinkel handler om at karakterisere Ruth Neuward og hendes udvikling. Den anden vinkel ser på teksten som et spil med et ydre og et indre handlingsforløb. De svarer begge på eksamensspørgsmålet, men lægger hver sin indgangsvinkel til svaret.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den største sorg

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.