Baggrundsviden og ordliste

Her kan du finde en kort oversigt over den baggrundsviden, som kan være relevant for forståelsen af Johanne Schmidt-Nielsens 1. maj tale fra 2016. Til sidst kan du også finde en ordliste med forklaringer til eventuelle svære ord eller specifikke referencer i teksten.

​​​​​​​Arbejdernes internationale kampdag

Siden 1889 har den 1. maj fungeret som en særlig international mærkedag, som markerer arbejdernes kamp for bedre vilkår. Oprindeligt var det primære formål med dagen at demonstrere til fordel for kortere arbejdsdage, men i dag bruges dagen mere generelt til taler, demonstrationer og aktiviteter, som har til formål at støtte op om både arbejdernes vilkår specifikt og de svageste i samfundet generelt.

Den 1. maj er ikke en officiel landsdækkende fridag i Danmark, men på nogle arbejdspladser får man alligevel en halv eller en hel fridag på dagen, afhængig af ens overenskomst.

Enhedslistens ideologi og partistruktur

Enhedslisten er et socialistisk parti, som har eksisteret siden 1989. Enhedslistens politiske program har generelt stort fokus på vilkårene for de svageste i samfundet, og de går typisk ind for en omfattende velfærdsstat, en høj udviklingsbistand, en lempelig udlændingepolitik, og et stort fokus på klima- og miljøområdet....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind